HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Det regnade rakt in i barnens sovrum”

Lysekil Syskonen Stella och Dexter Olsson i Lysekil har inte kunnat använda sitt vattenskadade rum sedan i september. Värden, Home Property Value 2 AB, skyller på en tvist om byggfusk.

– Det är tråkigt att jag inte kan ta hem kompisar. Vi har ju ingenstans att vara när vårt rum är förstört.

Stella Olsson, 8 år, visar Hem & Hyra röran i hennes och storebror Dexters rum. På fönsterbrädan ligger en handduk som ska suga upp fukten. Bakom sängen har tapeten rivits loss för att få bort mögelfläckarna. Barnens leksaker är samlade i plastsäckar mitt på golvet.

Läs ocksåÖppna luftningsventiler orsakade stor vattenskada

– Första gången det kom in vatten här var den första september. Och natten till den 29 september regnade det rakt in. Barnens teckningar, diplom och minnen dröp av vatten och gick inte att rädda. Det rann vatten längs väggen och långt ut på golvet, säger Linda Olsson som genast felanmälde. Men som i dag, åtta veckor senare, tvingas leva utan ett sovrum.

Linda Olsson har lagt ut en handduk för att suga upp fukten i det läckande fönstret på Dammvägen i Lysekil.

– Kilbäcken, som förvaltaren heter, säger hela tiden att de ska komma hit och fixa problemet. Men se hur det ser ut, säger Linda och slår ut med armarna.

Lägenheten ligger på bottenplanet i Home Property Value 2 AB:s hyresrätter på Mariedal i Lysekil. Här har Linda bott med sina tre barn sedan januari 2015. De trivs i området. Barnens skola ligger strax intill. Det är lugnt och tryggt, utan biltrafik mellan husen. Grannarna består främst av barnfamiljer och pensionärer. Det enda som inte fungerar är skötseln av husen.

Läs ocksåLämnar regionstyrelsen - "Förnyelsen går för långsamt"

– Vi tyckte att HSB, som ägde husen tidigare, var lite långsamma. Men sen Pro Value AB, eller Home Property Value 2 AB som de heter nu, tog över är det under all kritik, säger Linda Olsson och nämner lång väntan vid felanmälan, provisoriska lösningar och undermålig snöröjning som exempel.

Hyresgästerna har tröttnat på provisoriska lösningar som att sätta fast stuprör med spännband.

Det läckande sovrumsfönstret sattes in våren 2016. HSB lät då byta ut många fönster i området. Men något gick fel. Flera hyresgäster i området har drabbats av läckage precis som familjen Olsson.

– Det missade något väsentligt vid tätningen och plåtarbetet. Det både blåser och regnar in. Hyresgäster har själva tvingats täta med silvertejp, säger Kurt Götgård, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyror klara för renoverade lägenheter i Eriksberg
Kurt Götgård.

Göran Gustafsson är vd för Home Property Value 2 AB som äger husen. Han bekräftar att ett tjugotal hyresgäster drabbats av läckande fönster. Enligt Gustafsson är orsaken byggfusk och han kallar det som hänt en ”mindre skandal”. Han berättar att de förra ägarna, HSB, anlitade byggentreprenören Peab för att byta ut ett stort antal fönster på Mariedal. Peab lät sedan underleverantörer utföra jobbet.

– Peab har erkänt att det blivit fel. Men processen kring ansvarsfrågan har dragit ut på tiden. Vi anlitar Kilbäcken Fastighetsutveckling som förvaltare och det är de som driver frågan mot Peab, säger Göran Gustafsson.

Vad vill du säga till Linda Olsson och hennes barn som inte har kunnat använda sitt sovrum på över två månader?

– Att det här är en komplicerad process. Men att vi självklart är måna om att lösa problemet, säger Göran Gustafsson.

När kan familjen Olsson använda sitt sovrum igen?

– Svårt att säga. Men ganska omgående, säger Göran Gustafsson.

Hur kompenserar ni på Home Property Value 2 AB Linda och övriga drabbade hyresgäster?

– Det får vi titta på när processen är över. Men någon form av hyresrabatt kan kännas vettig, säger Göran Gustafsson.

Hem & Hyra talar om för Göran Gustafsson att hans hyresgäster har svårt att få brister i lägenheterna åtgärdade. Att området präglas av provisoriska lösningar, exempelvis stuprör som surrats fast med spännband, samt att snöröjningen är dålig.

Färgen i källarkorridoren på Mariedal i Lysekil har släppt från betonggolvet.

– Så ska det inte vara. Vi har anlitat Kilbäcken som förvaltare för att de ska sköta det dagliga underhållet och kontakten med hyresgästerna, säger Göran Gustafsson.

När Göran Gustafsson och hans kapitalplaceringsbolag Pro Value AB tog över lägenheterna på Mariedal var hyresgästerna oroliga. De var rädda för kortsiktigt tänkande och en frånvarande hyresvärd. Deras förra värd, HSB, försäkrade dock att de valt sin efterträdare med omsorg.

”Vi valde dem för att de har rykte om sig att ta väl hand om sina fastigheter. En stabil och trygg ägare helt enkelt”, sade Kristian Isberg, chef för Hyresfastigheter på HSB Göteborg.

I dag, tre år senare, är många hyresgäster missnöjda. Varför satsar ni inte mer på underhåll?

– Vi lägger undan ett par miljoner om året för underhåll. Det räcker för att hålla fastigheterna flytande. Men någon totalrenovering finns det inte pengar till. Då måste hyrorna höjas, säger Göran Gustafsson.

I källaren på Mariedal i Lysekil.

Så hyrorna måste höjas innan ni kan rusta upp husen?

– Ja, men då har vi problemet med att betalningsförmågan hos hyresgäster i mindre städer som Lysekil är låg, säger Göran Gustafsson.

Var det en bra investering för er att köpa lägenheterna på Mariedal?

– Vi vet inte vad som händer i framtiden. Mycket hänger på hur det blir med arbetstillfällena på Preemraff. Utan den stora arbetsplatsen är det risk att Lysekil blir som Dalsland. En plats som de unga flyttar i från. Men jag är optimist, säger Göran Gustafsson.

LÄS ÄVEN:

Oro för kortsiktigt tänkande på Mariedal

Problem vid renovering på Mariedal 

Fakta: Pro Value AB

Pro Value AB är ett kapitalplaceringsföretag som erbjuder investerare att bli delägare i olika fastigheter.

Affärsidén går ut på att äga och förvalta fastigheter under, i första hand, fem till sju år. Därefter ska fastigheter säljas och resultatet delas ut till aktieägarna. Som delägare i en fastighetsfond har man under denna tid möjlighet att sälja aktierna till marknadspris.

Pro Value AB köpte de 251 hyresrätterna på Mariedal i Lysekil hösten 2016. Därefter har beståndet sålts till en fastighetsfond som heter Home Property Value 2 AB. Därav namnet på hyresgästernas nuvarande värd.

I Lysekil använder Home Property Value AB det Uddevallabaserade företaget Kilbäcken Fastighetsutveckling AB som förvaltare.

Källa: ProValue AB:s hemsida samt Göran Gustafsson, ProValue AB:s vd

Läs också Punktrenoveringar hos Robert Dickson upprör Robert Dickson vann i hyresnämnden – hyresgäster överklagar