HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

30-åriga kylen pajade – då bytte värden mot en lika gammal

Nyheter Den 30 år gamla kylen gick sönder. Då fick Diana Johansson Borglund en begagnad i samma åldersklass. Snålt kan tyckas, men det finns inga juridiska medel att förmå värden att sätta in en ny vitvara.
Foto: Privat
Tar strid. Diana Johansson Borglund tänker begära ersättning för att den omkring 30 år gamla kylen hon fick var smutsig.

Diana Johansson Borglunds kyl- och frysskåp började krångla. Det må vara förlåtet då vitvaran, enligt Diana, är omkring 30 år gammal. Hon kontaktade värden, som bekräftade att han fått felanmälan. Vid andra eller tredje påstötningen kom värden med en ny kyl och frys. Döm av Dianas förvåning när vitvaran var av samma generation som den gamla kylen. Sannolikt hade kylen tidigare tjänat någon av hennes grannar då värden renoverat en del av lägenheterna i huset.

– Det satt fortfarande gammal äggula i kylväggen. Det var så äckligt smutsigt! Vi fick göra rent själva. Dessutom drar en gammal kyl mycket mer ström.

Läs ocksåKartläggning: Värdarnas misskötsel – tog sig in hos Maria i hemlighet
Rost. En av dörrarna har spår av rost kvar.

Diana Johansson Borglund, som bor i Sala, la upp bilder på de rostiga dörrarna på den väl använda kylen på Hem & Hyras facebookgrupp ”Värsta värden”. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många av kommentarerna menar att värden är snål och att Diana borde ha rätt till en ny kyl och frys. Hon har även kontaktat Hyresgästföreningen och ett ärende är registrerat.

Det kan tyckas snålt av värden att inte installera ett ny, fräsch och energisnålare vitvara, men så länge den nygamla kylen fungerar är det svårt att hävda rätten till ett nytt kylskåp, enligt Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

– Du kan inte kräva en ny kyl, men givetvis ska ersättningskylen fungera och den ska inte vara smutsig, säger Johan Mirtorp.

Läs ocksåRegnvatten i Kerstins spisfläkt – fick vänta flera år på nytt tak

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

 

Fakta: När vitvaran går sönder – det här kan du kräva

Det finns inget i hyreslagen som säger att du har rätt till en ny vitvara om den gamla går sönder. Men den vitvara som värden väljer att installera ska vara av minst samma standard. Har den nya kylen funktioner som den gamla inte hade, exempelvis ismaskin, så kan det ge värden rätt att höja hyran. Detsamma gäller om exempelvis en traditionell spis byts ut till en hällspis.

Läs också Nej till frysbox ”Det räcker med frysfack” Brister och för hög hyra är hyresgästens främsta problem Värden kräver pengar utan bevis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.