Annons

30-åriga kylen pajade – då bytte värden mot en lika gammal

Nyheter Den 30 år gamla kylen gick sönder. Då fick Diana Johansson Borglund en begagnad i samma åldersklass. Snålt kan tyckas, men det finns inga juridiska medel att förmå värden att sätta in en ny vitvara.
Foto: Privat
Tar strid. Diana Johansson Borglund tänker begära ersättning för att den omkring 30 år gamla kylen hon fick var smutsig.

Diana Johansson Borglunds kyl- och frysskåp började krångla. Det må vara förlåtet då vitvaran, enligt Diana, är omkring 30 år gammal. Hon kontaktade värden, som bekräftade att han fått felanmälan. Vid andra eller tredje påstötningen kom värden med en ny kyl och frys. Döm av Dianas förvåning när vitvaran var av samma generation som den gamla kylen. Sannolikt hade kylen tidigare tjänat någon av hennes grannar då värden renoverat en del av lägenheterna i huset.

– Det satt fortfarande gammal äggula i kylväggen. Det var så äckligt smutsigt! Vi fick göra rent själva. Dessutom drar en gammal kyl mycket mer ström.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Rost. En av dörrarna har spår av rost kvar.

Diana Johansson Borglund, som bor i Sala, la upp bilder på de rostiga dörrarna på den väl använda kylen på Hem & Hyras facebookgrupp ”Värsta värden”. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många av kommentarerna menar att värden är snål och att Diana borde ha rätt till en ny kyl och frys. Hon har även kontaktat Hyresgästföreningen och ett ärende är registrerat.

Annons

Det kan tyckas snålt av värden att inte installera ett ny, fräsch och energisnålare vitvara, men så länge den nygamla kylen fungerar är det svårt att hävda rätten till ett nytt kylskåp, enligt Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

– Du kan inte kräva en ny kyl, men givetvis ska ersättningskylen fungera och den ska inte vara smutsig, säger Johan Mirtorp.

Läs ocksåKyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronorEn tvådelad bild där den ena halvan visar ett tomt, öppet kylskåp och den andra halvan en hand som håller i svenska sedlar.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Annons

 

Fakta: När vitvaran går sönder – det här kan du kräva

Det finns inget i hyreslagen som säger att du har rätt till en ny vitvara om den gamla går sönder. Men den vitvara som värden väljer att installera ska vara av minst samma standard. Har den nya kylen funktioner som den gamla inte hade, exempelvis ismaskin, så kan det ge värden rätt att höja hyran. Detsamma gäller om exempelvis en traditionell spis byts ut till en hällspis.

Läs också Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Per Lustig har väntat över ett år på att få dörrlåset fixat Nordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting Nya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra Götaland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.