HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Din Bostad fixar inte brister

Gotland Ruttna balkonger, mögel i badrum och dålig värme och ventilation. Anna Bolin har påtalat bristerna för sin hyresvärd Din Bostad i flera år, men inget händer.
Foto: Jenny Knutsson
, ,

På Tvinnaregatan i Vibble, strax söder om Visby, har Din Bostad, Gotlands största privata hyresvärd, 112 lägenheter. Området uppfördes 1989 och ser vid en första anblick ganska välhållet ut. Men på närmare håll framträder en helt annan bild.

– Balkongerna är helt ruttna, säger hyresgästen Anna Bolin och fattar tag i träräcket som svajar betänkligt.

Läs ocksåHyresgästföreningen: Störda hyresgäster ska ha 36 000 i ersättning

Men även inne i lägenheten finns det brister. Anna Bolin visar oss hennes badrum som är angripet av mögel.

– Jag anmälde det här för fyra år sedan och har sagt till flera gånger, men det har inte hänt ett skit. Jag har försökt tvätta bort fläckarna själv, men det har inte hjälpt, säger hon.

Men Anna är inte ensam. Flera hyresgäster vi pratar med vittnar om samma problem och i oktober bildades en lokal hyresgästförening för att försöka påverka situationen. En första åtgärd var att skicka ut en hyresgästenkät, där hälften svarade.

Annons
Läs ocksåHyreshus i Vibble blir bostadsrätter

– Området är jäkligt dåligt underhållet både ute och invändigt. 90 procent av de som svarade på enkäten är missnöjda med sina badrum, med fukt och ventilationsproblem, säger Lars Arvidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, som nu tänker driva frågan om ett bättre underhåll mot hyresvärden.

I oktober 2013 larmade en av hyresgästerna miljö- och hälsoskyddskontoret om problemen med mögel och ventilation som bullrar och dammar. Kommunen krävde att Din Bostad skulle vidta åtgärder före den 30 april 2014. Men över ett halvår senare har inget hänt och nu planerar kommunen att gå vidare med ett vitesföreläggande.

När vi ringer Din Bostad vill de inte svara på några frågor via telefon utan endast via mejl.

Läs ocksåMisslyckad ombildning i Vibble

”Skötsel och underhåll sköts löpande av personalen som arbetar på området och de balkongräcken, spaljéer, trädetaljer med mera som finns byts nu löpande enligt plan och vad hantverkaren mäktar med att utföra”, skriver Niklas Dabrowski, förvaltningschef på Din Bostad.

Annons

Några närmare detaljer om underhållsplanen ges inte. Men enligt bolaget kommer värme- och ventilationssystemet gås igenom och rengöras kring årsskiftet. Men inga svar ges på vad som händer med möglet i Annas badrum eller kommunens krav på åtgärder.

”Vi kommenterar inga enskilda ärenden men om någon har problem i sitt boende skall detta självfallet åtgärdas”.

Läs också Vräkningshotad hyresgäst får bo kvar Din Bostad vill bli av med stökig hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.