HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dokument visar bostadsbolagens omsvängning

Stockholm I februari, på alla hjärtans dag, skrev bostadsbolagens verkställande direktörer under ett dokument där de var överens om att Stockholmsmodellen inte skulle leda till högre hyror. Nu går tolkningarna i sär.​

I ett dokument från februari i år har de kommunala bostadsbolagen i Stockholm skrivit under på att Stockholmsmodellen ska användas för att fördela hyror och ”i sig inte leda till något ökat hyresuttag”.

– Det är larvigt och oseriöst att komma dragande med det nu. Det skrevs efter att vi fått ett ultimatum i hyresförhandlingarna. Vår uppfattning har hela tiden varit att införandet leder till högre hyror, säger Pelle Björklund, vd i Svenska Bostäder.

Läs ocksåEfter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas

Nyckelorden här är ”i sig” vilket, enligt Pelle Björklund, ska tolkas som att själva modellen både kan leda till lägre och högre hyror. Men han håller med om att det för en utomstående kan se ut som man är överens om ett nollsummespel.

– Om man är illvillig kan man naturligtvis läsa det så. Men vi har varit solklara med att det inte kan bli några sänkta hyror i Stockholm, säger Pelle Bjöklund.

I en kommentar till dokumentet skriver de tre verkställande direktörerna i bostadsbolagen: ”Det enda rimliga sättet att tillämpa modellen är en anpassning av hyrorna inom beståndet med detta som utgångspunkt men med beaktandet av en väl tilltagen infasningstakt” och ” Denna samsyn redovisades på hyreskommitténs sammanträde den 28 mars i år.”

Läs ocksåFörsta steget mot Stockholmshyror

Nu återstår att se om man lyckas gå en ny vår till mötes i arbetet med Stockholmsmodellen.

Läs också Striden om ”Stockholmshyra” fortsätter väcka heta känslor Nystart för Stockholmarnas nya hyresmodell Samtal om Stockholmsmodellen återupptas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.