HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

År av misär i Åmål – först nu ska politiker agera

Åmål Nu lovar kommunalrådet Michael Karlsson (S) snabba åtgärder för Järnvägshusen i Åmål. Orsaken är Expressens reportage. Hem & Hyra har berättat om misären i dussintals artiklar.
Foto: Karin Gistedt/Åmåls kommun
I åratal har Hem & Hyra berättat om misären i I & M Fastigheters hyreshus i Åmål. Nu lovar kommunalrådet Michael Karlsson (S) åtgärder.

I & M Fastigheters hus på Odengatan och Rösgatan har länge varit en skamfläck för Åmål. I dussintals artiklar har Hem & Hyra de senaste åren berättat om lägenhetsmisären mitt i stan. Det har handlat om iskalla lägenheter, trasiga fönster, mögel, vägglöss, öppna vattenläckor, livsfarlig el. Ja, listan har varit lång.

Mitt i detta har hyresgästerna försökt leva sina liv. Hyresgäster som uppgett att de saknar alternativ och som varit för rädda för att klaga. Hem & Hyra har varit hemma hos boende med uppbrutna golv, som tvingats fungera som lockbete för vägglöss och som inte lyckats ta sig ut ur bostaden på grund av utebliven snöröjning.

Läs ocksåTredjedel av 5-årsplanen för Järnvägshusen avklarad - "Framåt sommaren blir det nyinflyttning"Efter år av väntan har Doris Bergkvist, hyresgäst i Järnvägshusen i Åmål, äntligen fått sin trasiga spis utbytt.

Nu lovar kommunalrådet Michael Karlssson (S) snabba åtgärder. Orsaken är ett reportage som kvällstidningen Expressen publicerade i helgen.

– Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att lösa detta. Det kan leda till tvångsförvaltning, säger Michael Karlsson (S), som är upprörd över uppgifterna.

Men Hem & Hyra berättade ju detta för dig för två år sedan. Varför agerade ni inte då?

Läs ocksåSkandalvärden hotas av nya viten efter stora brister i brandskyddet

– Då visste vi inte hur allvarligt det var. Vi har satt in åtgärder, bland annat med socialtjänsten som hjälpt några hyresgäster till annat boende. Men vi kan inte tvinga någon att flytta. Och vissa har inte velat prata med oss.

Hem & Hyra har i sina kontakter med hyresgästerna förstått att flera av dem känner sig utsatta och är rädda att bli vräkta.

Kan du förstå deras situation?

Annons
Läs ocksåSkandalhusen i Åmål har fått nya ägare - och hyresgästerna nytt hopp

– Ja, det kanske jag gör. Det handlar om grupper av boende som är väldigt tysta om hur de haft det. Det vet både du och jag varför en del inte vill prata och berätta, säger Michael Karlsson.

Fanns det då inte skäl till att ta uppgifterna från Hem & Hyra på allvar redan för två år sedan?

– Som sagt. Vi har tagit det på allvar. De uppgifter vi har fått har främst handlat om utemiljön. Där har vi öppna ärenden och agerar för att rätta till det.

Michael Karlsson (S) säger är att kommunen fått in klagomål från grannar till Järnvägshusen. Grannar som anser att utemiljön kring husen är en sanitär olägenhet.

Så ni har lyssnat på klagomål på utemiljön som kommit från boende i grannfastigheterna? 

– Ja, det har vi gjort, säger Michael Karlsson (S).

Doris Bergqvist har bott i Järnvägshusen sedan år 2005. Hon har följt de senaste dagarna skriverier om Järnsvägshusen och I & M Fastigheter. Men hon inte ger mycket för kommunalrådets löften om snabb förbättring.

Doris Bergqvist, luttrad hyresgäst.

– Det har jag hört så många gånger vid det här laget att jag inte kan tro på det förrän jag ser det, säger Doris Bergqvist.

Annons

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) säger att ni som bor här varit tysta om problemen. Har ni inte klagat tillräckligt?

– Å jo, vi har allt protesterat genom åren. Vi har klagat hos I & M Fastigheter. Haft kommunens miljö- och hälsoinspektörer här. Vi har tagit hjälp av Hyresgästföreningen och vänt oss till Hem & Hyra. Men I & M Fastigheters ägare smiter hela tiden ifrån sitt ansvar. De lovar och lovar, men sedan händer ingenting, säger Doris Bergqvist.

Sune Pedersen är ärendehandläggare på Hyresgästföreningen. Enligt honom deponeras just nu hyran från tre hushåll i fastigheterna. Och Hyresnämnden har vid flera tillfällen utdömt vite för att I & M Fastigheter inte har åtgärdat alla brister.

På Åmåls kommuns hemsida står det under rubriken ”Kommunen agerar i fastighetsärende” att kommunen kommer att genomföra tillsyner på fastigheten. Samt att ”Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) har fattat ett ordförandebeslut som ger räddningstjänsten möjlighet att prioritera om i sina tillsynsplaner och prioritera tillsyn på aktuell fastighet”.

 

 

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Oro i Skandalhusen i Åmål efter bombdåd i Göteborg Nu städar Åmåls-värden de omskrivna skandalhusen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.