Annons

Dyrt att vara hyresgäst i Skåne

Skåne Det är betydligt dyrare att bo i hyreslägenhet än i bostadsrätt eller i villa. Hyresgäster har dessutom lägre löner och lägger en större andel av lönen på sitt boende än andra. Det visar en sammanställning som Hyresgästföreningen gjort i fem skånska städer.

Det är 3 000 kronor dyrare i månaden att bo i en hyreslägenhet på fyra och kök än i en villa i samma storlek. Och det ekonomiska avståndet mellan den som hyr och den som köper har vuxit. De senaste tretton åren har det mer än fördubblats. Det menar Hyresgästföreningen i en sammanställning som man gjort i fem skånska städer: Malmö, Trelleborg, Helsingborg, Kristianstad och Ystad. Ett skäl till att avståndet ökat är att lönerna ökat samtidigt som kostnaderna för det ägda boendet minskat. Låga räntor och låga elkostnader har hjälp till. Hyrorna ligger däremot kvar på samma nivå av inkomsten som tidigare.

Värst är situationen för ensamstående och omkring sex av tio hushåll består av ensamstående i alla de fem städerna. Malmö sticker ut lite där andelen ensamstående är något mindre. För den ensamstående pensionärer tar till exempel hyran fyrtio procent av hushållskassan.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Egentligen är det inget nytt men det är orättvist och man kan verkligen undra varför denna orättvisa ska få finnas kvar. Idag subventionerar staten det ägda boendet och det borde komma även hyresgäster till del, Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Är inte det här ett dåligt betyg för Hyresgästföreningen? Det är ju ni som förhandlar hyrorna?

Annons

– Men problemet är skattelättnaderna för det ägda boendet. Kostnader för att bo, såsom taxor, går upp både för hyresrätt och villaägare, säger Joakim Lund.

Läs ocksåVärden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser"

Är det inte rimligt att den som äger har en lägre månadskostnad med tanke på att de tar en större ekonomisk risk?

– Det är bara en ekonomisk risk om du ser boendet som en investering. Syftet är ju att du ska bo i ditt hus, inte tjäna pengar på det, säger Joakim Lund.

Annons

 

Läs ocksåRapport: Trots rekordhöga hyreskrav – privata värdar gör fortsatt vinst: ”Lönsam bransch”
Läs också Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Svårt att behålla lägenheten vid fängelsestraff – Så ökar du chansen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.