Annons

Efter granskningen: Nu ifrågasätts Göteborgs jakt på felskrivna

Göteborg Politiker i Göteborg larmar om att jakten på felaktigt folkbokförda slår snett. Detta efter Hem & Hyras granskning, som i morgon tas upp av kommunstyrelsen.
Foto: Alice Vernersson/pressbild
"Man behöver rikta konsekvenserna mot dem som medvetet bedriver brottslighet. Inte mot dem som är drabbade av bostadsbrist och inte kan skriva sig där man befinner sig", säger Jenny Broman, kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg.

Sedan ungefär ett år har Göteborgs stad en ny rutin. Den går ut på att olika verksamheter enkelt ska kunna tipsa Skatteverket om man upptäcker fel i folkbokföringen. Syftet är att komma åt svartuthyrning och andra oegentligheter på bostadsmarknaden.

Modellen testades i ett pilotprojekt för några år sedan, med stor framgång. Samarbetet mellan kommunala Störningsjouren, Skatteverket och Försäkringskassan ledde till återkrav på över en halv miljon kronor i skattepengar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men jakten på de felskrivna har också ett pris, konstaterar nu flera av Göteborgs kommunalråd.

Hem & Hyra har tidigare i år granskat effekterna av den skärpta folkbokföringslagen, den som enligt justitieminister Morgan Johansson skulle slå hårt mot bidragsfusk och organiserad brottslighet.

Det har visat sig att en stor del av dem som hittills åtalats är folk utan egen bostad, hemlösa och utsatta som bor svart och har svårt att lösa sin vardag. Många vet inte ens att de begår ett brott när de skriver sig och sina barn där de inte bor.

Annons
Läs ocksåSamarbete kring adresser avslöjade storskaligt bidragsfusk

Över hälften av alla åtalade i landet är göteborgare, och nu når frågan stadens högsta verkställande organ, kommunstyrelsen. Detta sedan flera partier krävt en utvärdering av tipssamarbetet med Skatteverket.

”I kombination med det arbetssätt som Göteborgs stad anammat tyder allt på att konsekvenserna blivit större för de bostadslösa och hemlösa än för den organiserade brottsligheten”, skriver Vänsterpartiet och Miljöpartiet i ett gemensamt yrkande till kommunstyrelsen.

Den skärpta folkbokföringslagen i kombination med tuffare regler kring svartuthyrning betyder i praktiken att hemlöshet har kriminaliserats, menar partierna. Frågan blir extra angelägen eftersom Göteborg går i täten när det gäller att lagföra personer som inte har någon fast hemadress.

Läs ocksåEfter granskningen av adresskaoset: krav på att regeringen ser över lagen

– Om man inte har bostad är man desperat. Man kanske har lämnat en våldsam man, flyr med sina barn. Det är inte just då som man har koll på alla regler och lagar. Man kan ju inte lagstifta bort vare sig fattigdom, social utsatthet eller bostadsbrist. Utan man behöver ge sig på dem som tjänar på att hyra ut i andra hand, i stället för dem som drabbas av det, säger kommunalråd Jenny Broman (V).

Annons

Därför vill V och Mp att staden följer upp vad samarbetet med Skatteverket hittills har fått för effekter: på den organiserade brottsligheten, för olika grupper i befolkningen, och på hemlösheten bland barnfamiljer i staden.

”Att vi skärper upp oegentligheter på bostadsmarknaden är viktigt så inte människor utnyttjas i en redan svår situation. Det kan dock också konstateras att barn som växer upp i hemlöshet lever i än större otrygghet”, skriver partierna i sitt yrkande.

Frågan tas upp av kommunstyrelsen i Göteborg i morgon, onsdag.

Fakta: Så här ska du skriva dig

Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover.

Posten kan du ställa om till en så kallad särskild postadress.

Har du dubbel bosättning gäller särskilda regler, till exempel om du veckopendlar.

Saknar du bostad kan Skatteverket skriva dig på kommunen.

Läs mer: Så funkar det – en vecka på fel adress kan vara ett brott

Fakta: Adresskaoset - Hem & Hyra granskar

Hemlösa drabbas när staten jagar kriminella och fuskare i adresskaosets Sverige, det visar Hem & Hyras unika granskning av folkbokföringsbrott. Läs alla artiklarna här. Hårdare lagstiftning var tänkt att stoppa bidragsfuskare. Men av de 123 personer som hade åtalats vid årsskiftet var fyra av tio hemlösa, den klart största gruppen. Lagen har använts allra flitigast i Göteborg.

Läs också Göteborg är hårdast mot adressfusk – så kan du avslöjas av värden Hemlösa och utsatta görs till kriminella när staten vill ta kontroll över adresskaoset 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.