HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lulebos vd: ”Härvan ska inte påverka hyrorna”

Luleå Från och med september höjer Lulebo hyrorna med i genomsnitt 1,7 procent. Vd Erik Öhrling bedyrar att hyresgästerna inte ska drabbas av det ekonomiska svindleri som bostadsbolaget har varit utsatt för.
Foto: Ulrika Vallgårda
Erik Öhrling, vd för Lulebo, lovar hyresgästerna att svindleriet som drabbat bostadsbolaget inte ska gå ut över hyran.

– Förhandlingarna har tagit lite tid, bland annat beroende på den pågående pandemin samt ett invecklat personalärende hos Lulebo, men nu har vi kommit överens om en rimlig hyreshöjning. Lulebos nya ledning har visat på god vilja och det är glädjande att bolaget nu avsätter extra medel för underhåll, säger Roger Enbom, förhandlare för Hyresgästföreningen.

Utöver den generella hyreshöjningen tar Lulebo ut ytterligare två miljoner kronor i hyra, att fördela till riktat underhåll inom hela fastighetsbeståndet.

Läs ocksåLulebochefen häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman

– Det kommer bli en extra procent som vi har gjort upp om med Hyresgästföreningen, men i grunden är hyreshöjningen 1,7 procent, förklarar Lulebos vd Erik Öhrling.

I gengäld förbinder sig Lulebo att avsätta 20 miljoner kronor extra i riktat underhåll under 2020.

– Det handlar om sådant som inte är standardhöjande åtgärder, säger Erik Öhrling.

Läs ocksåYtterligare en häktad i Lulebohärvan

Han berättar att de har haft en plan på att ordna boendemöten då de tar emot synpunkter av sina hyresgäster och att bostadsbolagets fyra förvaltare sedan själva kan styra över fem miljoner kronor per område. Det kan handla om att det behövs en ny rabatt, att ett staket lutar eller att en lekpark behöver fräschas upp.

– Det är mindre grejer som stör trivseln. Att åtgärda dem kan höja den allmänna statusen på beståndet även utomhus, men det är inte stambyten och sådant, förklarar han.

Boendemötena har fått skjutas på framtiden på grund av pandemin, men pengarna ska ändå användas till vad de är avsedda för lovar han.

Läs ocksåGratis att köa i Luleå igen men Mikaelas kötid är förlorad: "Känns surt"

Den nya hyreshöjningen trädde i kraft 1 september och gäller till 30 juni 2021. Mjölkuddens Trygghetsboende och Vindmätaren ingår inte i överenskommelsen.

I förhandlingarna yrkade Lulebo ursprungligen på en höjning med 3,95 procent, men Erik Öhrling är efter omständigheterna ändå tillfreds.
– Vi har ju kostnader som kan motivera 3,9 procent, men sedan måste man alltid förhandla så att man är i samklang med omvärlden och med tanke på corona och att det är tuffa tider, så är vi nöjda med förhandlingen som vi tycker har förts i ett bra samarbete med Hyresgästföreningen.

Att Lulebo har blivit svindlat på stora belopp av en egen medarbetare och en entreprenör – ett brott som har uppmärksammats tidigare i år av Hem & Hyra och som fortfarande utreds – menar han inte ska drabba hyresgästerna.

– Vi kommer ju försöka begära ut skadestånd för alla skada vi har lidit. När tingsrättens dom faller vet vi vilken reell ekonomisk skada som vållats. Men i grunden tänker vi att inga enskilda hyresgäster ska bli lidande. Det får i så fall drabba vinsten på bolaget. Det är aldrig någonting vi skulle föra fram i en förhandling, att vi behöver få betalt för att vi har blivit belastade av den ekonomiska härvan.

Läs också Renoveringen av området tar tio år: "För lång tid", tycker hyresgästen Ann-Helen Konflikt om renovering i Kortedala – rädsla för hyreschock

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.