Annons

Ekerö Bostäder säger nej till hyresbud

Ekerö Ekerö Bostäder har begärt att hyresmarknadskommittén omprövar sin rekommendation. Bolaget har yrkat på 2 procents hyreshöjning, HMK landar på 0,86 procent.

Förhandlingarna mellan Ekerö Bostäder och Hyresgästföreningen har gått till medling i hyresmarknadskommittén. För två veckor sedan meddelade de sitt beslut, som parterna förbundit sig att godta. Men Ekerö Bostäder anser att beslutet tagits på felaktiga grunder och begär nu att hyresmarknadskommittén omprövar beslutet.

Enligt Mats Viker, vd på Ekerö Bostäder, har Hyresgästföreningen i efterhand skickat in handlingar till hyresmarknadskommittén med dokument och argument som inte framförts i förhandlingarna. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

”Vi ser det också som anmärkningsvärt att Hyresgästföreningen får ta del av AB Ekerö Bostäders inlagor och dessutom gå i svaromål på dessa, medan AB Ekerö Bostäder inte ens fått vetskap om Hyresgästföreningens inlagor” skriver Mats Viker i ett mejl till Hem & Hyra. 

Han begär nu att hyresmarknadskommittén tar ett nytt beslut och tydligt visar att det är fattat med ett korrekt underlag som grund.

Annons

Enligt informationen på hans egen organisation Sabos hemsida är det dock så prövningen går till: bostadsbolagets inlaga ska skickas in och därefter får Hyresgästföreningen yttra sig, innan hyresmarknadskommittén bereder ärendet och beslutar om rekommendation. Kommer parterna trots det inte överens om att teckna en överenskommelse, kan hyran avgöras av hyresnämnden.

Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Chris Österlund, ekonomi- och finanschef på Sabo, säger till Hem & Hyra att det är extremt ovanligt att en hyresförhandling strandar och går vidare till hyresnämnden för beslut.

– Vi kommenterar aldrig hyresmarknadskommitténs beslut, säger hon.

Annons

Hyresgästföreningens gruppchef på förhandlingsenheten, Maria Palm, skriver i ett mejl att en anledning till att Ekerö Bostäder ifrågasätter beslutet är att de inte anser sig ha fått ta del av samma material i förhandlingarna som lämnats i inlagan, men att innehållet är av mer allmän karaktär, som reporäntans utveckling, och inte bör ha varit en nyhet för bolaget.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Vi är inte direkt oroade över Ekerö Bostäders agerande utan tror att detta är något som kan redas ut. Kommittén har fattat ett beslut och Hyresgästföreningen respekterar det beslutet, i enlighet med vad som står i gällande förhandlingsordning, säger hon.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.