Annons

Ekeröborna får nu säga sitt om utförsäljning

Ekerö Nätverket Rädda Ekerö Bostäder bjuder in politiker och allmänhet till en öppen debatt om försäljning av Ekerö Bostäder. Men kommer politikerna? Kommunen planerar nämligen en egen frågestund där allmänheten ska bjudas in.​

Det var i juni i år som majoriteten i Ekerö kommunfullmäktige röstade för försäljning av Ekerö Bostäder och bordlade förslaget om folkomröstning.

Allmännytta eller inte kommunalt bostadsbolag på ön har engagerat många Ekeröbor och protesterna är starka från Nätverket Rädda Ekerö Bostäder som samlar medlemmar över alla partigränser.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

2000 personer har hitintills skrivit på Nätverket Rädda Ekerö Bostäders namninsamling för att förmå politikerna att ta beslut om folkomröstning i kommunen. Namnunderskrifterna ska motsvara cirka 11 procent av de röstberättigade i kommunen och därmed kunna påverka de folkvalda politikerna i kommunfullmäktige att anordna en folkomröstning.

Nu efter sommaruppehållet har Nätverket åter satt fart med namninsamlingen.

Annons

– Det är en trevlig sysselsättning att knacka dörr och samla röster. 8 av 10 säger ja till folkomröstning, berättar Per Eskilsson kontaktperson för Nätverket Rädda Ekerö Bostäder, som anser att Ekerö kommun utövar allt annat än demokrati för kommuninvånarna.

Läs ocksåBilfri stadsdel splittrar Trollhättan - "Bara för en utvald klick"Bildkollage med Agnetha Andersson och Mikael Eriksson. Trollhättebor med olika uppfattningar om den nya bilfria stadsdelen Vårvik.

–Politikerna borde ge sig ut och träffa sina väljare för att bilda sig en uppfattning. Men tvärtom så gör de liksom strutsarna, stoppar huvudet i sanden, säger Per Eskilsson.

För att ge politikerna och allmänhetens en chans att diskutera har Nätverket anordnat en hearing den 29 september klockan 19.00 i Kulturhuset i Ekerö centrum.

– Vi inbjuder företrädare från alliansen, privata hyreshusägare, Hyresgästföreningen och Ekeröbor. Det blir första gången det blir en öppen debatt mellan politiker och väljare om utförsäljning av allmännyttan, säger Per Eskilsson.

Annons
Läs ocksåDebatt om hyresgäster i Uppsala som tvingas flytta väckte känslorRepresentanter för alla partier i kommunfullmäktige deltog i debatten (utom för det precis nystartade Utvecklingspartiet Demokraterna som tidigare politiska vilden Stefan Hanna är en av initiativtagarna till). Från vänster: Mohamad Hassan (L), David Perez (SD), Tobias Smedberg (V), Emil Karlsson (Fi), Marie Linder (förbundsordförande för Hyresgästföreningen), Jonas Segersam (KD), Freija Carlstén (C), Paul Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Cecilia Forss (M).

Men om politikerna kommer till nätverkets hearing är ovisst.

–Nätverket får naturligtvis kalla till möte men kommunen har planer på en öppen frågestund för allmänheten i oktober, någon dag i anslutning av kommunfullmäktige den 21 oktober. Vi kommer att välja en neutral moderator och ska diskutera vilka spelregler som gäller. Då kommer kommuninvånarna dessutom att kunna träffa den mest intressante budgivaren på Ekerö Bostäder, säger Johan Elfer pressekreterare vid Ekerö kommun.​

Läs också Het debatt om ombildningar ”Fyra nivåer vid ombyggnad i Förvaltaren” "Inte ett seriöst genomtänkt förslag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.