Annons

Ekonomisk storsmäll hotar hyresvärd i Malmö

Malmö En värd som inte lyssnar på sina hyresgäster saknar förmåga att ta hand om sitt hus. Det menar miljöförvaltningen som hotar fastighetsägaren Per-Lennart Lundström med viten på över en halv miljon kronor i månaden.
Foto: Anders Paulsson
Murkna fönster som läcker in regnvatten.

Det misskötta trevåningshuset på Södra Bulltoftavägen 60 har redan kostat fastighetsägaren pengar i form av flera viten. Nu kan det bli ännu dyrare. Och det rör sig om betydligt större summor än tidigare.

Hyreshuset är i dåligt skick och det behövs stora insatser för att ställa saker och ting till rätta. Ägaren Per-Lennart Lundström har jagats av hyresgästföreningen och kommunen men har varit svår att nå. Som Hem & hyra tidigare berättat så har hyresgästerna under lång tid tvingats klara sig på egen hand.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är ungefär samma här som tidigare men nu har dom sagt att dom ska sälja. De städade inte trapporna på två månader och kommer inte när man ber om hjälp. De skulle byta fönster men kom aldrig, säger hyresgästen Elizabeta Pavcevic.

Nu ställer Malmö stads miljöförvaltning hårda krav på ägaren; fixa problemen eller räkna med en ekonomisk smäll. Om samtliga viteshot skulle falla ut landar summan på 540 000 kronor. Var fjärde vecka.

Jag skulle säga att så här stora summor med alla punkter inräknade, det är ovanligt och något som vi vanligtvis inte gör. Men i den här fastigheten är det ovanligt illa. Vårt mål är att huset inte ska vara en olägenhet för de boende, säger Christian Höglund, inspektör på Malmö stads miljöförvaltning.

Annons
Läs ocksåEfter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion”Bild på Bjoern Wideen samt en bild på hans bidé.

Ett föreläggande gäller ett felanmälningssystem. Miljöförvaltningen vill se bevis för att alla boende har tillgång till ett sådant och att informationen skickas över till kommunens inspektörer löpande. Även om loggen är tom och ingen klagar. Sker inte detta så blir konsekvensen ett vite på 50 000 kronor i månaden.

Miljöförvaltningen skriver att problemen i huset har sin grund i att det är svårt att nå värden för de boende och att felanmälningar inte fungerar. Enligt beslutet kan den som saknar kontroll över sitt hus inte heller stoppa ett förfall som i förlängningen riskerar att bli farligt för hyresgästernas hälsa.

På inspektörernas skrivbord ligger även nästa förslag till beslut om vitesföreläggande. Detta rör husets skick: byte av alla fönster, fuktskador, sprickor i väggar och takförbättringar. Här har värden en längre tid på sig för åtgärder men om det inte sker så för det med sig ett viteskrav på 500 000 kronor. Också detta var fjärde vecka.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.
Södra Bulltoftavägen 60

Det är ett inte helt otänkbart scenario eftersom kommunen inte hört ett ljud från fastighetsägaren sedan i somras. I slutet av veckan löper värdens frist ut för att yttra sig om beslutet kopplat till felanmälningssystemet.

Annons

I praktiken är det Per-Lennart Lundströms hustru Maria Lundström som sedan en tid sköter huset på Kirseberg. Hon har tidigare berättat att detta är på grund av makens sjukdomsbild. Hon har flera gånger utlovat åtgärder men bara mindre underhåll har genomförts.

– Vi börjar bli gamla och ett hus med femton lägenheter är kanske för mycket för oss. Det är tufft att äga en fastighet, sade Maria Lundström till Hem & Hyra i början av året.

Vi har sökt paret Lundström som inte har gått att nå för en kommentar.

Läs också Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.