Annons

Elsie-Maj bor på populäraste gatan

Västervik ​I Elsie-Maj Björkanders hus på Strandvägen i Västervik är det många som vill bo. Här får man vänta i upp till fem år på en lägenhet. Hem & Hyra har listat Kalmar läns mest populära adresser hos allmännyttan.
När Elsie-Maj Björkander blickar ut från sin inglasade balkong är det bara en gata mellan henne och Östersjön.
 
– Vattnet är så speciellt, säger hon. Det skiftar ständigt.
 
Här, på Strandvägen 1B i centrala Västervik, har Elsie-Maj Björkander bott sedan huset byggdes 1987. Hon känner de flesta av grannarna, och tar gärna hissen ner på gården för en kopp kaffe.
 
– Det är ett positivt hus, förklarar hon. Folk hälsar och pratar några ord i trapphuset. Vi trivs med varandra.
 
Fastigheten rymmer 24 lägenheter à två till fyra rum, alla mycket eftertraktade. Väntetiden för en bostad här är upp till fem år. Varför är inte svårt att förstå, konstaterar Susanne Hamilton på Bostadsbolaget i Västervik.
 
– Det hör man nästan på adressen: Strandvägen. Det ligger precis vid vattnet och hamnen, mitt inne i stan, och det finns hiss i huset, säger hon.
 
Bostadsbolagets hyresgäster efterfrågar framför allt två- och trerumslägenheter. Läget är viktigt, liksom tillgång till serviceutbud på gångavstånd.
 
Men hiss tycks vara den enskilda faktor som mest påverkar rangordningen. Så är det i Västervik, liksom i flertalet andra kommuner som Hem & Hyra har granskat. Hiss, eller markplan, ses helt enkelt i många fall som en garant för att kunna bo kvar på ålderns höst.
Hela listan: Kalmar läns mest populära adresser hos de kommunala bostadsbolagen
 
Emmaboda: Minst två års väntetid för nybyggd lägenhet på Torggatan och Götgatan vid sjön. Även efterfrågat på Trädgårdsgatan.
 
Hultsfred: Längst väntetid på Stationsgatan, framför allt i markplan, på Gränsgatan samt på Hagadalsgatan 12 som erbjuder hiss.
 
Högsby: Längst väntetid, 3–5 år, till marklägenheter på Majestensvägen som är populära bland tidigare villaägare.
 
Kalmar: Minst fem års väntetid för småhus i området Gullregnet. 3–4 års väntetid i centrala Kalmar, på Kvarnholmen och söderut längs kusten.
 
Mönsterås: Sällan lediga lägenheter på Bryggerigatan eller Kvarngatan, ej heller i radhusområ-det Oknebäck.
 
Mörbylånga: Längst väntetid i Färjestaden: på Storgatan i centrum samt på Sjöbergs Äng/Månadsgatorna, 2–3 år.
 
Nybro: Äldre hyresgäster vill gärna bo på Skomakaregatan i centrum, barnfamiljen köar hellre till Grönvägen.
 
Oskarshamn: Byggebos många adresser i centrum är mest populära, här är väntetiden normalt minst ett år.
 
Torsås: Stor efterfrågan på nybyggda lägenheter med hiss på Elledalsgatan i centrum, samt marklägenheter på Lärkgatan och Ripgatan.
 
Vimmerby: Upp till tre års väntetid på lägenhet med hiss på Storgatan och Bondebygatan samt till markplanslägenheter på Norrgärdet.
 
Västervik: Längst väntetid på sjönära Strandvägen samt på Kalkstigen, 3–5 år. Även Rosavilla, med äldreprofil, är en eftertraktad adress.
  
Samtliga 16 kommunala bostadsbolag i Kalmar län har fått uppge var väntetiden är som längst inom respektive lägenhetsbestånd. Väntetiderna är ungefärliga. En del bolag saknar kösystem, och tillämpar i stället principen ”först till kvarn” när en bostad blir ledig. Borgholm saknar allmännytta.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Västerviks-vd i Sabos vd-råd Västervikshyrorna klara två år framöver Västerviks bostads vill höja hyrorna med 2,3 procent Stora skillnader på vd:ars löner i Blekinge och Kalmar län Brunnet hus i Gamleby rivs efter ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.