HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Över en miljon köar för hyresrätt

Nyheter Bostadsköerna fortsätter att skena i Sveriges storstadsområden – värst är det i Stockholm och Göteborg.
I Stockholm är den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt 10,5 år.
I Stockholm är den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt 10,5 år.

I Malmöområdet får du i snitt vänta nära tre år på en hyresrätt. I och omkring Göteborg är snittiden nästan sex år och i Stockholmsregionen över tio år. Det visar nya siffror som Hem & Hyra har tagit fram.

Hem & Hyra har också synat hur bostadsköerna i Sveriges tre storstadsområden vuxit de senaste tio åren. Bostadsköerna i Stockholm och Göteborg har mer än fördubblats sedan 2010. Antalet som köar till en bostad i Malmöområdet har mer än fyrfaldigats – just nu väntar nästan 100 000 köande på en hyresrätt. I Stockholmsregionen finns det för närvarande över 670 000 personer och i Göteborgsområdet nästan 250 000 personer som köar för ett hyreskontrakt. Enbart i landets tre storstadsområden står över en miljon människor i kö för att få en hyreslägenhet.

Läs ocksåLåga hyror och korta köer - har Wien knäckt bostadskoden?

Sammanställning visar att den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt ökat mest hos Bostadsförmedlingen i Stockholm. År 2010 var kötiden 6 år – i dag är den uppe i 10,5 år.

Samma mönster återkommer i Göteborg. Kötiden i området har under perioden ökat från knappt 2 år till nästan 6 år. Dessutom har färre lägenheter än tidigare förmedlats här – runt 5 800 hittills i år. Det är en minskning med mer än en tredjedel jämfört med 2010. Enligt bostadsförmedlingen Boplats Göteborg har det att göra med att flera privata fastighetsägare och Chalmers studentbostäder lämnat förmedlingen.

– Det är givetvis tråkigt för våra bostadssökande. Vi hoppas kunna få in fler hyresvärdar under 2020 så att vi kan hålla antalet lägenheter som förmedlas på en högre nivå, säger Mats Ekblad vid Boplats Göteborg.

Läs ocksåFärre lediga ­lägenheter till bostadskönSvenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder lämnar allt färre vanliga hyresrätter som blivit lediga till bostadsförmedlingen.

I Stockholms rekordlånga kö förmedlades runt 13 700 lägenheter under året, bara några tusen fler än 2010.

Malmöområdet avviker kraftigt. Här förmedlades fler än 7 300 lägenheter. Det är nästan tre gånger så mycket som 2010 – och har lett till att den genomsnittliga kötiden inte ökat så mycket.

– Anledningen till att kötiden är någorlunda konstant är att vi får fler och fler lägenheter att förmedla. Vi har haft en stor nyproduktion av bostäder, säger Karin Johansson vid Boplats Syd som förmedlar hyresrätter i kommuner i västra Skåne.

Läs ocksåAllt färre lägenheter att köa till i storstädernaHyreshus
Läs också Moa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbrist Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.