HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Explosionsartad ökning av skadedjur

Göteborg Mer än 250 procent på fem år. Så mycket har kostnaderna för skadedjur ökat hos Göteborgs kommunala hyresvärdar.
Foto: TT Nyhestbyrån
Kraftig ökning. Hem & Hyra har ställt motsvarande fråga till bostadsbolag i kranskommunerna. Även där märks en ökning, men inte alls lika stor. Framförallt har vägglöss ännu inte fått samma spridning. Grafik: TT Nyhetsbyrån

Framförallt är det problemen med vägglöss och råttor som vuxit kraftigt. Men även sanering av kackerlackor och nya skadedjur som faraomyror kostar betydligt mer än 2010.

Bostadsbolaget är det bolag som haft störst ökning, en tolvdubbling på fem års tid.

Läs ocksåFamiljebostäder om rutiner mot korruption: ”Vi har hög moral”

– Problemen med vägglöss ökar i hela världen, så även i Göteborg. Förra året hade vi flera svåra fall där vi behövde göra om saneringen flera gånger. Då blir det dyrt, säger Eva Jonasson, kommunikationsansvarig på Bostadsbolaget.

För att få ner spridningen och sänka kostnaderna testar nu bolaget nya metoder, bland annat en ny typ av list (se nedan).

– Vi försöker även informera hyresgästerna om att de ska kontakta Nomor, som vi har avtal med, så fort de misstänker skadedjur. Ju tidigare problemen upptäcks, desto fortare kan man bli av med dem, säger Eva Jonasson.

Annons
Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Vägglöss bekämpas bland annat med värmetält där möbler och inredning värms upp till 60 grader, vilket dödar lössen. Dessutom används olika gifter.
När det gäller råttor så sker bekämpningen dels med gift, dels med fasta fällor i avloppsrören. Ljuster skjuter ut och dödar råttor som kryper förbi.

– Sedan gäller det att arbeta förebyggande och se till att det inte finns hål och sprickor i husen. Råttor kan ta sig in genom väldigt små öppningar, säger Eva Jonasson.

LÄS MER:

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

Fördubbling av kostnaderna i kranskommunerna

Annons

Bostadsbolaget testar ny ”luslist” i Angered

Skadedjuren blir allt svårare att stoppa

Läs också Inspektörerna som inte inväntar klagomål - "Vi vill hitta bostäderna som går under radarn" Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.