HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Explosionsartad ökning av skadedjur

Göteborg Mer än 250 procent på fem år. Så mycket har kostnaderna för skadedjur ökat hos Göteborgs kommunala hyresvärdar.
Foto: TT Nyhestbyrån
Kraftig ökning. Hem & Hyra har ställt motsvarande fråga till bostadsbolag i kranskommunerna. Även där märks en ökning, men inte alls lika stor. Framförallt har vägglöss ännu inte fått samma spridning. Grafik: TT Nyhetsbyrån

Framförallt är det problemen med vägglöss och råttor som vuxit kraftigt. Men även sanering av kackerlackor och nya skadedjur som faraomyror kostar betydligt mer än 2010.

Bostadsbolaget är det bolag som haft störst ökning, en tolvdubbling på fem års tid.

Läs ocksåSveriges största hyresuppgörelse strandar

– Problemen med vägglöss ökar i hela världen, så även i Göteborg. Förra året hade vi flera svåra fall där vi behövde göra om saneringen flera gånger. Då blir det dyrt, säger Eva Jonasson, kommunikationsansvarig på Bostadsbolaget.

För att få ner spridningen och sänka kostnaderna testar nu bolaget nya metoder, bland annat en ny typ av list (se nedan).

– Vi försöker även informera hyresgästerna om att de ska kontakta Nomor, som vi har avtal med, så fort de misstänker skadedjur. Ju tidigare problemen upptäcks, desto fortare kan man bli av med dem, säger Eva Jonasson.

Annons
Läs ocksåExtremangrepp av vägglöss kan kosta kvinna bostaden – därför riskerar drabbade vräkningAnonym bild på kvinnan på Rosengård som drabbats av vägglöss.

Vägglöss bekämpas bland annat med värmetält där möbler och inredning värms upp till 60 grader, vilket dödar lössen. Dessutom används olika gifter.
När det gäller råttor så sker bekämpningen dels med gift, dels med fasta fällor i avloppsrören. Ljuster skjuter ut och dödar råttor som kryper förbi.

– Sedan gäller det att arbeta förebyggande och se till att det inte finns hål och sprickor i husen. Råttor kan ta sig in genom väldigt små öppningar, säger Eva Jonasson.

LÄS MER:

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

Fördubbling av kostnaderna i kranskommunerna

Annons

Bostadsbolaget testar ny ”luslist” i Angered

Skadedjuren blir allt svårare att stoppa

Läs också Extremangrepp av vägglöss - har försökt sanera samma lägenhet 21 gånger på fyra år Levde med vägglöss i 1,5 år – men därför får hyresgästen betala ett jättebelopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.