HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bebisen vaknade av brandröken – så räddade det hela familjen

Högsby Bebisen Maximilian väckte familjen Johansson mitt i natten och räddade dem från det brinnande hyreshuset. Men efter branden började en ny kamp. När hemförsäkringen inte visade sig vara giltig fick familjen starta om från noll.
Foto: Eva Bergquist Andersson/Barometern
"Hade inte sonen börjat hosta, hade vi brunnit inne", säger Oskar Johansson om branden som inträffade i hyreshuset utanför Högsby i februari i år.

En februarinatt 2020 vaknade paret Tove och Oskar Johansson i sin lägenhet utanför Högsby av att deras fem månaders son Maximilian hostade.

– Då såg jag att hela lägenheten var kolsvart. Jag sprang i ren panik och öppnade alla fönster, om det var något som tagit fyr i vår lägenhet, för att röken skulle kunna komma ut. Så tog jag Maximillian, täcket om mig och sprang ut, berättar Tove Johansson.

Läs ocksåWillhem efter takraset: "Vi ska utreda alla tak"Fredrik Karlsson i Trollhättan råkade ut för takras i sin lägenhet.

Maken Oskar Johansson stannade kvar, kröp runt på golvet och försökte hitta sonens napp, men gav snabbt upp.

– Jag kunde inte vara där, höll på att kollapsa och sprang ut ur lägenheten. Sedan bankade jag på varenda lägenhet. Jag kunde knappt andas men väckte alla jag kunde. Två, tre minuter efter vi var ute brann hela huset, säger Oskar Johansson.

”En del kan man köpa nytt, men Maximilians doppresenter och andra grejer är oersättliga”, säger Oskar.

Branden hade startat i lägenheten under dem. Tove satt i en ambulans insvept i täcket med sonen som bara hade tröja och blöja på sig. Hans näsa var svart av sot. Oskar frös om fötterna där han stod barfota ute i februarinatten. Allt han hade på sig var ett par jeans.

Paret såg hur deras bostad försvann i lågorna. De förlorade alla sina saker i branden.

– Vi hade ingenting. Inga mobiltelefoner, nycklar eller någonting, berättar Oskar.

Flerfamiljshuset med totalt sju lägenheter totalförstördes i branden. Till en början bodde familjen hos Toves farmor. De trodde att de hade hemförsäkring, men en miss vid flytten lämnade dem utan ersättning.

Läs ocksåSovrumstaket i Fredriks lägenhet rasade in: "Hade jag överlevt om jag legat i min säng?"Fredrik Eriksson i Trollhättan råkade ut för ett takras i sin lägenhet.

– Vi fick aldrig ut en krona, säger Oskar.

När de flyttade hade Toves pappa ordnat med hemförsäkringen. Han ringde och uppgav deras nya adress och sedan betalade han månad för månad. Efter branden sa försäkringsbolaget att försäkringen gällde på deras gamla adress, fastän han ringt och ändrat allt från första dagen de flyttade in på nya adressen.

– Det blev en stor besvikelse och man blev så ledsen, säger Tove.

Läs ocksåSlarv med spisen avslöjade misstänkt cannabisodling

Tove var föräldraledig och Oskar arbetslös. Genom sin tidigare hyresvärd fick de en annan lägenhet att hyra. Donationer från kyrkan och privatpersoner hjälpte dem med kläder, bebissaker och möbler till det nya hemmet.

– Vi gjorde en insamling på Facebook och fick ihop 7 000 kronor. Det hjälpte oss jättemycket, säger Oskar.

Familjen stod på bar backe eftersom de saknade hemförsäkring.

I dag har de flyttat till en lägenhet i Åseda. De har dubbelkollat sin hemförsäkring men också att det finns brandvarnare.

– När vi flyttade in lät allt så himla bra och vi tänkte inte på brandvarnare, eftersom det ska vara en självklarhet. Efter branden, när teknikerna varit på plats, visade det sig att det inte fanns en enda brandvarnare i hela huset. Nu i efterhand tänker man mycket på brandsäkerhet. I denna lägenheten som vi bor i nu har vi satt upp en extra för säkerhets skull, och vi testar dem varannan vecka, säger Tove.

En hemförsäkring täcker flera saker vid en brand. Förutom pengar för förlorade saker kan den ge ersättning om du måste bo någon annanstans och även om du krävs på skadestånd för att ha orsakat branden. Trots det finns det många hyresgäster som saknar försäkringen.

– Vi märker att det finns några riskgrupper. Det är unga människor som flyttar hemifrån, för de tänker att de har bara lite saker som inte är värdefulla. Men då tänker de inte på alla de andra delarna i försäkringen, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, som är chef för Konsumenternas försäkringsbyrå, som ger råd kring försäkringar.

Fakta: Det här är en hemförsäkring
  • Är ett paket av olika försäkringar som kan ge ersättning vid stöld, vattenskada eller brand. Den omfattar föremål som den försäkrade äger, hyr eller lånar.
  • Kan ge ersättning om den försäkrade blir överfallen, krävs på skadestånd, har behov av rättsskydd och eller råkar ut för skada på en resa.
  • Gäller ett år i taget.
Fakta: Därför behöver du hemförsäkring
  • Som hyresgäst behöver du en hemförsäkring som skydd för dina saker i lägenheten.
  • Som hyresgäst kan du bli ersättningsskyldig om du varit vårdslös och orsakat en brand- eller vattenskada. Hemförsäkringen kan ersätta krav från hyresvärden.
  • Hemförsäkringen kan omfatta fast inredning som du själv bekostat, som ett badkar eller en spis.
Fakta: Tänk på att:
  • Kontrollera att alla som är skrivna på samma adress och som delar hushåll omfattas av försäkringen.
  • Om du hyr i andra hand eller är inneboende behöver du oftast en egen försäkring.
  • Du har bevisbördan vid ersättningsanspråk och att kvitton krävs för att styrka innehav av dyrare saker. Dokumentera vad du har i ditt bohag. Ta kopia på kvitton.
Läs också Glömde pasta på spisen - får betala 200 000 kronor Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.