Annons

Får tillbaka 100 000 kronor på hyran

Stockholm Prisa Gud, här kommer hyresåterbäringen! Det skulle de sex hyresgästerna på Södermalm i Stockholm kunna utbrista som tillsammans får tillbaka nära 100 000 kronor.

När den allmännyttiga hyresvärden Stockholmshem för några år sedan byggde om fastigheterna på Ringvägen på Södermalm i Stockholm så höjde bolaget också hyrorna rejält. Alltför mycket, tyckte flera av hyresgästerna.

Med hjälp av Hyresgästföreningen drev de ärendet till hyresnämnden. Christian Hammerman, förhandlare på Hyresgästföreningen, yrkade på en kraftig hyressänkning. Han jämförde då med standarden i ett par andra fastigheter på Högbergsbacken och Brännkyrkagatan som också renoverats och där hyrorna låg betydligt lägre.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Stockholmshem å sin sida menade att ombyggnaden var så genomgripande att det kunde jämföras med nyproduktion. Och dyrt hade det blivit. Kostnaden för ombyggnaden låg på över 16 000 kronor per kvadratmeter, vilket var klart mer än man tog ut i hyra.

Dessutom hade hyresnämnden och hovrätten avgjort ett tidigare ärende i en av fastigheterna. Där sattes hyran för en tvåa på 48 kvadratmeter till nära 6 000 kronor, att gälla från den 1 juli 2002. Efter den domen sänkte Stockholmshem hyrorna till motsvarande nivå och ansåg att de därmed gjort sitt.

Men hyresnämnden tyckte inte att bolagets resonemang gällde för de sex aktuella lägenheterna.

Annons
Läs ocksåStockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Produktionskostnaden avgör inte hyran, utan det gör bruksvärdet. Renoveringen motsvarade heller inte nyproduktion. Snarare var standarden i nivå med de jämförelsehus som Hyresgästföreningen tagit fram.

Det tidigare utslaget i hyresnämnden och hovrätten påverkade heller inte, menade hyresnämnden, eftersom det den gången inte funnits några jämförbara lägenheter att titta på.

I juni i fjol beslutade därför en oenig hyresnämnd att hyrorna skulle sänkas rejält. För en tvåa på 51 kvadratmeter sjönk hyran med 900 kronor i månaden, till cirka 5 400 kronor. En av lägenheterna är en femma på 137 kvadrat och där gick hyran ned med nästan 2 170 kronor.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Stockholmshem överklagade beslutet, men Svea hovrätt har nu gått på samma linje som hyresnämnden.

Annons

Eftersom sänkningen gäller från den 1 februari 2007, så får hyresgästerna också tillbaka det de betalat för mycket under tiden.

För den minsta lägenheten handlar det om 11 592 kronor och för femrummaren hela 30 436 kronor.

Läs också Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.