HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Färre än hälften av unga vuxna har egen bostad

Nyheter Bostadssituationen för unga vuxna är den värsta sedan mätningarna startade på 1990-talet. Färre än hälften har en egen bostad.

När Hyresgästföreningen släppte den första rapporten om hur folk i åldersgruppen 20 till 27 år bor, hade 62 procent egen bostad. Året var 1997. I dag är andelen 49 procent efter att ha sjunkit stadigt sedan den första mätningen, visar den riksrapport som släpptes på fredagen.

Problemet berör många: Åldersgruppen består av 1 071 000 personer, varav över 310 000 bor i osäkra upplåtelseformer. De bor bland annat hos kompisar eller anhöriga, med andrahandskontrakt eller i hyrda rum. Det enda de har gemensamt är att de saknar besittningsskydd.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Allra värst är det i storstadsregionerna. I Stockholm har bara 41 procent av unga vuxna ett eget boende. I Göteborgsregionen handlar det om 44 procent, medan Malmö och Lund hamnar på rikssnittet.

Annons

Det mest uppmuntrande i rapporten är att andelen som bor hos sina föräldrar har minskat med tre procentenheter sedan 2013 när den förra undersökningen kom. Jämfört med 1997 när en av sju bodde hos mamma och pappa handlar det dock om en ökning på 33 procent. En femtedel i åldersgruppen som har egna barn bor fortfarande hos föräldrarna.

Majoriteten av alla ”mambos”, som de kallas, drömmer om en egen namnskylt på dörren. 84 procent vill flytta hemifrån det närmsta året. Bara 51 procent anser att de har råd att göra det – eller åtminstone att de kanske har det.

Annons
Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

Läs också Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.