HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Färre Öbo-förturer än väntat till nyanlända

Örebro Färre lägenheter än väntat gick till Örebrobostäders nya förtur för nyanlända under 2016. Men det blev ändå den största förtursgruppen.
Foto: Anna Rytterbrant
Familjen Alneemi från Syrien fick en av Öbo:s 117 förturslägenheter för nyanlända. Läs mer om dem här https://www.hemhyra.se/nyheter/obo-lagenheten-blev-raddningen-familjen-alneemi/.

Örebrobostäder införde en ny förtursgrupp förra året och hade räknat med att cirka 150 lägenheter skulle fördelas via socialförvaltningen till nyanlända. Något som väckte kritik hos vissa.

Så många blev det inte. Utan antalet stannade vid 117.

Läs ocksåHär är landets mest segregerade kommuner

Men även om förturerna för nyanlända blev färre än väntat, blev det den största förtursgruppen 2016.

Totalt hade Öbo 1647 lediga lägenheter förra året. Av dessa gick 369 lägenheter till förturer. 117 av dessa gick alltså till nyanlända, 92 till näringslivsförturer, 78 till sociala förturer, 57 fördelades av socialförvaltningen till personer i missbruk eller familjer som till exempel blivit vräkta och därför står utan bostad och 25 bostäder gick till medicinska förturer.

Skillnaden mot Öbo:s andra förturer, är att förturer som fördelas via socialförvaltningen till nyanlända, vräkta eller missbrukare är att socialförvaltningen först står på hyreskontraktet. Det skrivs sedan över om den boende sköter hyror och lever upp till andra krav som ställs i boendet.

Läs ocksåTrollhättan är landets mest segregerade kommun

När den nya förturen för nyanlända infördes, menade Öbo att detta var ett sätt att bryta segregationen i Örebro.

– Vi vill få en blandad befolkning i alla våra stadsdelar. Och det här är ett ypperligt instrument som vi kan ta nytta av när vi kan styra lite, säger Peter Cronarp som är bokonsulent på Öbo.

Det går inte att säga var exakt lägenheterna som gått till nyanlända ligger. Men av de 174 lägenheterna som socialen fördelade förra året låg 52 i stadsdelarna Vivalla, Bricke­backen och Varberga och 96 centralt.

Läs ocksåMiljonregn över Dalahyresgäster

När förturerna för nyanlända infördes fick Öbo ta emot både ris och ros. Och trots att Öbo är ett bostadsbolag som har en lång tradition av att ge förturer, har Öbo aldrig tidigare fått kritik kring förturer förrän de infördes till nyanlända. De som var kritiska, menade att det var fel att personer som inte köat fick bostad på attraktiva adresser.

Men Peter Cronarp säger att kritiken mot förturen till nyanlända har lagt sig nu.

– Vi märker att det finns en större förståelse för att det här är personer som annars är helt bostadslösa, vilket ju de flesta andra som får bostad genom förtur inte är. Men de här kommer från vedervärdiga förhållanden och jag tror att fler har en större förståelse för det nu än tidigare.

Läs om familjen Alneemi som fick en av de 117 lägenheterna.

Läs också Polisen betalar ersättning för inslagen dörr Ny medlemsavgift föreslås för hela Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.