Annons

Fastighetsägarna kovänder om strandning

Stockholm Fastighetsägarna Stockholm återkallar 5 000 lägenheter från hyresnämnden. Skälet: Organisationen och Hyresgästföreningen är överens om en hyreshöjning på 0,9 procent i Stockholm.

När förhandlingarna gick trögt med Hyresgästföreningen region Stockholm så valde Fastighetsägarna Stockholm att stranda 2016 års hyresförhandlingar och gå till hyresnämnden med  5 000 lägenheter  i Stockholm, Nacka, Solna och Sundbyberg. 

Men nu har Fastighetsägarna Stockholm kommit överens med Hyresgästföreningen Region Stockholm om hyreshöjningar för privatvärdar i Stockholm.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Billy McCormac, vad är din kommentar till uppgörelsen om en hyreshöjning på 0,9 procent från 1 mars?
– Vi är nöjda med att ha träffat en uppgörelse som täcker i princip hela länet, skriver han i ett mejlsvar.

Vad jag förstår så omfattas majoriteten av de 35 000 lägenheter Fastighetsägarna Service förhandlar på uppdrag av privata fastighetsägare av uppgörelsen. Har ni tecknat ett ramavtal med Hyresgästföreningen region Stockholm om en höjning med 0,9 procent?
– Nej, vi har träffat en överenskommelse för de fastigheter där Fastighetsägarna Service är ombud.

Annons

Hur påverkar uppgörelsen de 5 000 lägenheter som ni gick till hyresnämnden med efter att ni strandat förhandlingarna. Drar ni tillbaka dessa?
–  Vi kommer att successivt återkalla dessa ärenden.

Läs också95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning

Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm är nöjd med överenskommelsen,

– Detta är en mycket bra överenskommelse och en seger för hyresgästerna. Överenskommelsen är ett resultat av ett hårt arbete, skriver Per Björklind,  i ett mejl.

Annons

I överenskommelsen ingår inte så kallade prioriterade lägenheter där Hyresgästföreningen tycker att hyran är för hög eller anser att förvaltningskvalitén inte är bra. Dessa får inte 0,9 procents höjning utan förhandlas separat.

Läs också95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning

– För oss har det varit viktigt att säkra inflytandet för våra förtroendevalda och hyresgästerna genom att prioriterade lägenheter inte omfattas av överenskommelserna, säger han.

Läs också Hyrorna höjs för 105 000 stockholmare Fastighetsägarna yrkar 3,5 procent i Stockholm Förhandlingen om ramavtal har strandat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.