HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fem förtroendevalda uteslutna ur Hyresgästföreningen

Stockholm Fem tunga förtroendevalda i Hyresgästföreningen Region Stockholm utesluts ur föreningen. "Vi accepterar inte hot, rasism eller tillmälen mot andra människor", säger stadgegruppens ordförande Björn Johansson. "Bullshit rakt igenom", säger en av de uteslutna.

De interna striderna i Region Stockholm har pågått länge. Ett antal förtroendevalda på olika nivåer har varit i stark konflikt med tjänstemän inom regionen och med förbundsledningen.

Nu har Hyresgästföreningens förbundsstyrelse beslutat att utesluta fem förtroendevalda med omedelbar verkan.

Läs ocksåTvå ordföranden blir av med uppdragen

Som orsak anger man att de har agerat i strid mot Hyresgästföreningens värdegrund. Mer konkret nämns hot, rasism och kränkande behandling.

– De har haft otrevligt bemötande och dålig attityd mot andra. Det har även förekommit rasistiska uttalanden från någon, men jag vill inte gå in på vad var och en har gjort, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningens stadgegrupp, som har utrett frågan och rekommenderat uteslutningarna.

Bland annat har det handlat om möten, där tonen har varit så otrevlig att andra har tvekat att komma dit igen eller att låta sig bli invalda, enligt Björn Johansson. Även anställda på regionkontoret i Stockholm har känt sig angripna och trakasserade.

Läs ocksåSuspenderingar dras tillbaka

Hem & Hyra har sökt de fem uteslutna personerna. PO Brogren, var tidigare anställd som presstalesman, förtroendevald i Hyresgästföreningen i Solna och sedan i våras i regionstyrelsen. Han säger om anklagelserna:

– Det är så lögnaktigt som det kan bli Jag har inte varit inblandad i hot eller något annat. De kommer med svepande anklagelser och kan inte precisera något, för det finns ingenting sådant. Det här handlar om makt- och rättsövergrepp som undergräver förtroendet för organisationen.

Ragnar von Malmborg, tills nu ordförande för Hyresgästföreningen Södermalm, är också mycket upprörd över uteslutningen.

Läs ocksåOrdförande suspenderad på nytt

– De punkter vi blivit anklagade för är helt felaktiga, men det här handlar inte om dem utan om att man vill bli av med folk som har mycket kunskap, har drivit frågor och pekat på sådant som inte fungerar i Hyresgästföreningen, till exempel stödet vid upprustningar. Då kan anställda och arbetsledning känna sig kritiserade, men det är vår uppgift att ta upp sådant som inte fungerar.

Bror Sandström, redaktör för tidningen Hyrespressen som ges ut av fem lokala hyresgästföreningar i Stockholm, känner inte heller igen sig i beskrivningen om otrevligt bemötande, hot eller trakasserier.

– Nej, det är bullshit rakt igenom. Jag umgås inte i någon form med de människorna. Däremot har jag angripit Annika Billström i skrift, men jag har hämtat min information från offentliga källor och inte hittat på egna värdeomdömen. Det finns ju också yttrandefrihet och pressfrihet, säger Bror Sandström, som planerar att fortsätta ge ut Hyrespressen även efter uteslutningen.

Björn Johansson förnekar att uteslutningen av Bror Sandström handlar om hans skrivande.

– Nej, det handlar om bemötandefrågor. Men jag vill inte gå in på vad var och en har gjort.

Uteslutningarna gäller tills vidare. Tidigare har tre av de uteslutna blivit suspenderade från förtroendeuppdrag, men den åtgärden ansågs inte räcka nu.

– Då är man fortfarande medlem och kan gå på årsmöten och stämmor och det är vid sådana tillfällen det har hänt saker som vi ser väldigt allvarligt på. Därför bedömde vi att det inte skulle räcka med suspensioner, säger Björn Johansson.

 

Läs också De lär känna Sverige med nål och tråd Coronavirus stoppar värvare – föreningen tappar medlemmar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.