HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fem konkurser på två år för fastighetsägare i Helsingborg

Helsingborg På knappt två år har fem av fastighetsägaren Thomas Olsgårdens bolag försatts i konkurs. Hundratals hyresgäster har drabbats.
Revisorn godkände inte Hyreshem i Helsingborsghems senaste årsredovisning, för mycket var oklart.

På den gamla ridhustomten på Lägervägen i Helsingborg äger Hyreshem i Helsingborg och Thomas Olsgården 80 lägenheter och 136 studentlägenheter. Många av de vanliga lägenheterna står tomma, underhållet är eftersatt och boende är rädda för att vräkas, har Hem & Hyra berättat om i tidigare artiklar. Dessutom ligger bolaget i en tvist med kommunen om att köpa tomten.

Hyreshem i Helsingborgs AB senaste årsredovisning ger ingen fullständig bild av hur företaget mår eller hur fastigheten sköts eller av vem. Det går att läsa att bolaget 2010 gjorde en förlust på cirka 300 000 kronor men om räkenskaperna stämmer är oklart. Revisorn skriver att han inte kan gå i god för att redovisningen stämmer, för mycket är oklart: ”Jag har avstyrkt att resultaträkningen och balansräkningen fastställs”, skriver han.

Läs ocksåMyndigheterna synade adress på Sofielund

 

På knapp två år har nu fem av Olsgårdens företag gått i konkurs. Ett tidigare moderbolag TYOU Management (tidigare Aftonstierna) försattes i konkurs i höstas. Enligt konkursförvaltare Leif Ljungholm har han ännu inte fått en klar bild av Thomas Olsgårdens bolagskoncern, som innehåller ett 20- tal bolag. I TYOU Management ligger bankskulder på cirka 73 miljoner. Leif Ljungholm är i inledningen av sin utredning och säger att han ännu kan uttala sig om konsekvenser av konkursen, men idag verkar det inte finnas några pengar till att betala skulderna. Det kan också bli så att andra bolag inom koncernen går samma öde till mötes, att banker försätter dem i konkurs.

– Om inte nya ägare har pengar.

Läs ocksåOmskriven fastighetsägare i personlig konkurs

Wallholmen AB var ett bolag som gick i konkurs 2010. Den berörde två större bostadsområden i Nacksta och Skönsvik utanför Sundsvall med hundratals lägenheter. Conny Säker vid Hyresgästföreningen var engagerad i problem å hyresgästernas vägnar. Varför Thomas Olsgården köpte husen från första början har Conny Säker inte fått något svar på. Om det handlade om någon slags penningplacering eller annat. Thomas Olsgården tycks inte ha involverat sig speciellt mycket i själva området, som till stora delar var problematiskt.

Annons

 

Läs ocksåEtt år utan en riktig hyresvärd

– Det är svårt att förstå varför han gav sig in i fastighetsbranschen när han inte hade någon kunskap om den. Varför satsa så mycket pengar utan att vara delaktig, frågar sig Conny Säker.

 

 Olsgården köpte husen 2008 och enligt förvaltarberättelsen blev det ganska snabbt uppenbart att de hade stora problem med underhåll och vakanser vilket bolaget inte hade pengar till att åtgärda. Problemen blev snart akuta. Vid konkursen var skulderna 25 miljoner. Enligt konkursförvaltare Björn Myberg insåg nog inte Thomas Olsgården hur illa ställt det var när han köpte fastigheterna.

– De var dåligt skötta innan, han köpte ett sjunkande skepp, säger han.

Annons

Enligt Olsgården själv var bankkrisen en orsak till problemen, skriver han i ett mejl till Hem & Hyra.

– Vi fick problem i början av finanskrisen 2008 med de banklån som fanns i dessa fastigheter. Banken krävde större amorteringar än vad som var avtalat då man var orolig för att fastigheterna hade sjunkit i värde på grund av krisen. Dessa amorteringar blev för stora att klara så vi hamnade i en så kallad default situation som sedan slutade i konkurs, varav vi själva försatte två eftersom situationen var oundviklig.  Som fastighetsägare har man inte mycket att sätta emot i sådant läge.  Hyresintäkterna var också lägre än vad man redovisat. En knepig situation.

 Enligt honom ska konkurserna inte kopplas ihop med Hyreshem i Helsingborg AB .

Läs också:
”Kommunen i tvist med omskriven värd”
”Det övergivna bostadsområdet”

Fakta: Olsgårdens konkurser

Wallholmen ABLägenheter i Nacksta och Skönsvik utanför SundsvallKonkurs: april 2010

Vidås Bostäder70-tal lägenheter i Sågmyra utanför FalunKonkurs: juni 2010

Bostad Nord ABLägenheter i SollefteåKonkurs: april 2010

TYOU management (tidigare Aftonstierna Sverige)Tidigare moderbolag till flera bolag, bland annat Hyreshem i Helsingborg.Inledd konkurs: oktober 2011

Kristinehamns fastigheter ABInledd konkurs: december 2011

Läs också Victor hade möss i väggen och tio grader varmt Lunds universitet slutarhyra ut studentlägenheteri Helsingborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.