Annons

Fler än någonsin i bostadskö – har du pengar kan det gå fort

Malmö Under det senaste året har 12 000 personer ställt sig i kö för att få hyreslägenhet genom Boplats Syd. Men alla vill inte ha bostad just nu.

Kön rymmer idag drygt 68 049 personer, mer än någonsin tidigare.

Men även om kön har växt så har inte antalet som vill ha bostad just nu blivit fler hos Boplats Syd. Den som söker minst tio lägenheter per år räknas som “aktivt sökande” och den gruppen är lika stor nu som tidigare. Krister Hjelm, chefen för Boplats Syd, tror att det handlar om strategisk planering.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag tror att man ser fler som registrerar sig för att ha valmöjligheter när man väl behöver en bostad men att man inte gör det just nu. Sen är det naturligtvis bostadsfrågan. Man diskuterar den och är mer medveten idag än för några år sedan om problemen med att det finns för få bostäder, säger han.

Annons

Tidigare år siffror pekar mot att det framför allt är unga människor som registrerar sig i kön. I genomsnitt tar det tre år innan en bostadssökande i Malmö kan sätta nyckeln i dörren till en egen lägenhet. Men ekonomin styr och den som har möjlighet att betala en hög hyra behöver nödvändigtvis inte vänta så länge.

– Vi har förmedlat ganska mycket nyproduktion där hyresnivåerna är högre. Där är det inte lika många som söker och det ökar möjligheten att få lägenhet på kortare tid, säger Krister Hjelm.

Läs ocksåMånga nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

De billiga lägenheterna attraherar fler och tar därför längre tid att få. I Malmö finns många på Dammfri, Möllevången och Östra Sorgenfri, områden som sedan tidigare toppar de bostadssökandes önskelista hos Boplats Syd.

Annons

Så här långt under året har 3750 hyresgäster fått bostad genom förmedlingen. Boplats Syd förutspår en ökning av förmedlingar på omkring tio procent under 2016 som helhet.

Fakta: Fakta

Boplats Syd ägs av Malmö stad men förmedlar både privat- och kommunalt ägda hyresrätter. Omkring 50 skånska fastighetsägare är anslutna. Vissa erbjuder alla sina lägenheter genom kön och andra endast enstaka. Bostadssökande som har hunnit fylla 17 år kan ställa sig i kön till en kostnad på 300 kronor per år.

Läs också Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.