Annons

Fler kvinnor föreslås till regionstyrelsen

Skåne För första gången på många år föreslår valberedningen en så gott som jämställd regionstyrelse i södra Skåne: fyra kvinnor och fem män.

År efter år har andelen kvinnor i regionstyrelsen i Hyresgästföreningen i region södra Skåne varit i minoritet. Nu får den tidigare snittledamoten Bengt 60,4 år” se sig besegrad.

Med årets förslag från valberedningen, till ny regionstyrelse, ökar andelen kvinnor markant samtidigt som snittåldern sjunker – något i varje fall. Samtidigt minskar antal ledamöter från sammanlagt tolv till nio. Den nya genomsnittåldern landar på 52,6 år. Den yngsta föreslagna ledamoten är 30 år medan den äldsta är 71 år. Av medlemskåren i region södra Skåne är 55 procent kvinnor och den största andelen medlemmar finns i åldersspannet 31 till 40 år med 8633 av totalt 40 208 medlemmar.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

De senaste åren har valberedning arbetat aktivt för att få fram en mer jämställd styrelse men har inte lyckats förrän i år.

– Vi är väldigt glada och nöjda över vårt förslag, säger Siv Nilsson, sammankallande i valberedningen.

Vad innebär det för styrelsearbetet att styrelsen blir mer jämställd?

Läs ocksåMinistern välkomnar Hem & Hyras granskning: "Kommuner behöver ta sitt ansvar"

– Det är väl känt att grupper med lika antal män och kvinnor fungerar bäst. De nya kvinnor som vi nominerar är välutbildade, kunniga och vana föreningsmänniskor. Dessutom innebär det en föryngring för styrelsen, säger Siv Nilsson.

Enligt valberedningens förslag minskar det totala antalet ledamöter i styrelsen från tolv till nio, varav två är ersättare. Tidigare var antalet ersättare tre. Förhoppningen är att det ska leda till bättre sammanhållning.

Annons

– Vi tror att gruppen lättare sammansvetsas om den är lite mindre. Det är viktigt att alla kan känna sig delaktiga, säger Siv Nilsson.

Läs ocksåMångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”Kenneth Gustavsson, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

Regionfullmäktige tar ställning till valberedningens förslag till ny styrelse den 27 april.

Valberedningens förslag till regionstyrelse:
Kenneth Gustavsson, ordförande, omval två år
Bengt Karlsson, ledamot, omval två år
Anna-Maria Jacobsen Nyrén, ledamot, nyval två år
Anna Sunström, ledamot, fyllnadsval ett år

Håkan Björkenklev, ledamot, ett år kvar
Kenneth Brunhoff, ledamot, ett år kvar
Birgitta Tügel, ledamot, ett år kvar

Lars Westerberg, ersättare, omval ett år
Ida Gedda, ersättare, nyval ett år

Ytterligare nominerade (inte valberednings förslag):

Annons

Margaretha Pelland
Jörgen Persson

Läs mer:

Dominans av män i regionstyrelsen

Åtta av nio är män – igen

Läs också Jordskredsseger för ny västsvensk hyresgästbas Nej till ändrad valberedning på digitalt regionfullmäktige Facklig profil kandidat till ordförande i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.