HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förvaltare tar över skandalhus – hyresvärden vill själv flytta in

Malmö Den kritiserade hyresvärden Dragan Davidovic ska få hjälp av en utomstående förvaltare att sköta sitt hus på södra Sofielund i Malmö. Samtidigt planerar han att säga upp hyresgäster. Genom att flytta in själv och sedan ta in inneboende vill han öka hyresintäkterna.
Rosenlundsgatan i Malmö.
Foto: Anders Paulsson
Rosenlundsgatan i Malmö.

Följetongen runt huset på Rosenlundsgatan fortsätter. Hyresgästföreningen, boende och Malmö stads miljöförvaltning har haft en rad synpunkter på hyresnivåerna och skötseln av huset. I bakgrunden finns både viten och åtgärdsförelägganden.

I början av november körde Svea hovrätt över hyresnämndens beslut att fastigheten inte skulle tvångsförvaltas. Svea hovrätt bestämde i stället att Dragan Davidovic måste få assistans av en förvaltare med skötseln av huset. På tisdagen träffades Hyresgästföreningen och den kritiserade hyresvärden i hyresnämnden. Inom tre månader ska ett namn på en förvaltare vaskas fram och ett avtal sättas ihop, enligt det så kallade förvaltningsåläggandet. Genom ett åläggande behåller Dragan Davidovic, till skillnad från vid en tvångsförvaltning, kontrollen över sitt hus men tvingas betala någon annan för förvaltningen. Hyresgästföreningen ser gärna att åläggandet det gäller i tre år.

Läs ocksåFönstret lossnade och föll ner på gatan

Men historien kan ta en annan vändning. Dragan Davidovic har tidigare tvingats gå med på hyressänkning för ett av hushållen efter ett beslut i nämnden. Från 15 000 kronor per månad till 8 750 kronor. Han menar själv att den ekonomin inte går ihop och har nu tänkt ut en ny metod för att öka hyresintäkterna.

Han berättar för Hem & Hyra att han avser säga upp kontraktet för barnfamiljen som bor i huset. Sedan tänker han själv folkbokföra sig på adressen och ta in inneboende som får hyra rum. Detta samtidigt som huset med största sannolikhet kommer att förvaltas av en utomstående.
– Någon annan kommer att sköta mitt eget hus medan jag själv bor där. Det kan ni skriva om, säger han.

På det sättet tänker han sig att få in hyror som ligger på samma nivåer som tidigare. Men nu från inneboende i stället.
– Det är bara att kolla priserna på Blocket, säger han.

Läs ocksåRiskerar vite på 200 000 kronor efter vanskötsel

Barnfamiljen som riskerar att åka ut har sig själv att skylla, menar han.
– Det blir deras problem att hitta ett nytt boende nu på grund av att de inte kan följa det gemensamma avtal vi skrev om hyresnivån när de flyttade in, säger Dragan Davidovic.

Han köpte huset 2001 men har aldrig tidigare bott där själv. Huset består av en större villadel samt tre ettor i en annan del av fastigheten. I slutet av februari ska Hyresgästföreningen och värden träffas för att diskutera den möjliga förvaltaren av huset.

Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" När prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihop Hyresgäst dömd för koppleri: Väninnan skulle vattna blommorna - gjorde lägenheten till bordell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.