Annons

”Gå tillbaka till förhandlingsbordet”

Järfälla Järfällahus ansökan till hyresnämnden har utvecklats till en politisk strid. Om socialdemokraterna vinner valet kommer ansökan att dras tillbaka.

Hyresgästen Marianne Gunnarsson på Engelbrektsvägen i Jakobsberg är upprörd över Järfällahus agerande. Hon har inte fått någon information från bolaget om hyreskraven för sin lägenhet. När hon får beskedet utbrister hon spontant:

– Är de inte kloka!

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Marianne Gunnarsson är en av de 1 600 hyresgäster som Järfällahus vill höja hyran för. I ansökan till hyresnämnden finns en prislista. Där framgår att Järfällahus vill ha 150 kronor i månaden för kaklade badrum och 50 kronor i månaden för fläktkåpa i köket.

– Den kan de få ta ner igen, den fungerar inte. Matosen sprider sig i lägenheten och jag kan tala om vad grannarna under lagar för mat, säger hon.

Hon bläddrar i pärmen med hyreskontrakt och information och hittar en broschyr som visar att fläkten sattes in 2001. När badrummet kaklades minns hon inte.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Det finns dem som fått omgjort både en och två gånger sedan dess för att det varit vattenskador. Ska de betala dubbelt då? undrar Marianne.

Annons

Järfällahus ordförande Johnny Lennström (M) försvarar bolagets agerande.

– Det här en operativ fråga som sköts av vd. När man kom överens om årets hyror i mars ingick en översyn av tidigare renoveringar. Det är alla medborgare i Järfälla som äger bolaget och på sätt och vis är det de som förlorar när bolaget inte får täckning för sina kostnader, säger han.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Han får svar på tal av Claes Thunblad (S).

– Vi har olika ambitioner med bostadsbolaget. För alliansen är det en kassako, de har förbjudit nybyggande och sålt fastigheter. Vi vill använda allmännyttan för att bygga bostäder och förvalta de som finns så att folk har råd bo.

Han är också förvånad över att varken hyresgästerna, styrelsen eller han själv som ägarrepresentant fått någon information om att bolaget gått till hyresnämnden.

Annons

– Det är inte okej. Om vi vinner valet kommer jag att ge ägardirektiv om att man sätter sig vid förhandlingsbordet igen. Det finns en lång tradition av att komma överens i stället för att vända sig till domstol, säger Claes Thundblad.

– Det här borde Hyresgästföreningen förstått när man skrev under avtalet. Nu försöker de krypa ur överenskommelsen. Hyresnämnden är den instans som avgör tvister, konstaterar Johnny Lennström.

Också där har Claes Thunblad (S) en lösning på lut:

– Vi kommer att gå med Sabo igen. Då kan tvister hanteras i hyresmarknadskommittén så det blir ordning och reda.

Fakta: Aktuella adresser

Ändring av hyresvillkor har ansökts hos hyresnämnden den 7 juli 2014 för följande adresser:

Birgittavägen 1-11Birgittavägen 13-19 Drabantvägen 1-7 Engelbrektsvägen 28-36 Engelbrektsvägen 17-19 Engelbrektsvägen 38-44 Engelbrektsvägen 8-14 Frihetsvägen 26-50 Frihetsvägen 37-43 Frihetsvägen 45-51 Frihetsvägen 52-74 Hammarvägen 61 Husargränd 1-17 Kristinavägen 5-7 Kristinavägen 2-24 Magnusvägen 1 Magnusvägen 2-6 Magnusvägen 3-5 Nibblevägen 1-31 Sturevägen 23-27 Sturevägen 9-21 Sångvägen 24-38 Sångvägen 44-56 Sångvägen 8-68 Vasavägen 44-72 Vasavägen 80-102

Läs också Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.