HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gammal uv vräkt på Östermalm

Norra Djurgårdsstaden Ägg från en berguv har flyttats från en balkong på ett bygge i Norra Djurgårdsstaden. Nya hemmet blir istället en kläckningsmaskin på Skansen.
Foto: Länsstyrelsen/Mats Gothnier
Tre ägg och en smaskig råtta hittades på balkongen i Norra Djurgårdsstaden.

Bokningen av hyreslägenheter i första etappen av kvarteret Hornslandet i Norra Djurgårdsstaden började i februari och hugade intressenter tog datumet på verkligt allvar.

En berguv lade helt sonika sina ägg på balkongen med tydlig adress till Stockholmshem: Här ska jag bo med min familj.

Läs ocksåÖkad trygghet och knarkbeslag – stora vinster med projektet ”Trygga trappan”

Dessvärre är som bekant reglerna för bostadskön i Stockholm benhårda och äggen flyttades därför till Skansen för kläckning. Om en vecka förväntas de titta ut genom skalet om allt går enligt planerna. Därefter väntar en tid i hägn innan de på nytt släpps ut i stockholms bostadsdjungel.

Berguven är upptagen på Naturvårdsverket rödlista som ”missgynnad” men i länet finns ett 40-tal häckningsplatser. De flesta av dem i skärgården. Och det är inte första gången en berguv lägger ägg på mindre lämpliga ställen i området. För tre år sedan fick ägg flyttas sedan de lagts på en kolhög nere i hamnen.

– Eftersom årets kull lades så pass tidigt på säsongen kan vi hoppas att berguvsparet försöker igen och då väljer en bättre plats. Häckningslådor har satts upp på två olika ställen i området sedan tidigare, men tyvärr inte ännu attraherat uvarna, säger Mats Gothnier, handläggare på enheten för naturvård, på länsstyrelsens hemsida.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar
Läs också Hyresgäst sägs upp efter 31 år – välkomnade nyinflyttad granne med pistol Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.