HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gårdsten tas bort från utsatta områden-listan i vår

Göteborg Från och med den 1 mars kommer polisen i Nordöstra Göteborg inte längre att klassa Gårdsten som ett särskilt utsatt område. Anledningen är den minskade brottsligheten i stadsdelen de senaste två åren.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Som Hem & Hyra var först att berätta har polisen under en tid planerat att klassificera om Gårdsten.

Nu är det även officiellt bestämt. Stadsdelen i Angered ska inte längre klassas som ett ”särskilt utsatt område” utan flyttas till den mildare kategorin ”utsatt område”  från och med den 1 mars.

Läs också"Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Det säger Ulf Merlander, chef för lokalpolisområde Nordost, till Hem & Hyra.

– När vi ställer frågorna som krävs för att ett område ska vara särskilt utsatt, så uppfyller inte Gårdsten dem längre.

Framförallt är det den positiva utvecklingen de senaste två åren som ligger bakom polisens bedömning.

Läs ocksåHyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelseprostitution i lägenhet
Ulf Merlander, lokalpolischef Nordöstra Göteborg.

– Brottsligheten har gått ner, det är färre ordningsstörningar och minskad öppen narkotikaförsäljning. Dessutom är det väldigt lite otillåten påverkan, alltså att man försöker försvåra polisens arbete genom våld och hot mot poliser, fastighetsvärdar, vittnen och liknande, säger Ulf Merlander.

Han berömmer bostadsbolaget Gårdstensbostäders roll i sammanhanget.

– De har väldigt bra kontroll på sitt bestånd och arbetar trygghetsskapande.

Läs ocksåHyresgäst hotade bostadsbolagets vd – nu tvingas han lämna sin lägenhet

Som Hem & Hyra tidigare skrivit om pekar många kurvor i Gårdsten åt rätt håll. Samtidigt är det komplicerat att se vilka faktorer som ligger bakom, och även på vilka sätt utvecklingen i Gårdsten skiljer sig från andra områden.

Sedan många år låter Gårdstensbostäder sökande med anställning få företräde till lägenheter framför arbetslösa och bidragstagare. Det är klart vilken påverkan det haft på området.

Ulf Merlander menar dock att det är tydligt att Gårdsten sticker ut.

– Vi ser en positiv utveckling i flera stadsdelar, men inte lika tydligt som i Gårdsten. De har jobbat längre med de här frågorna där, och det kan vi se också på hur andra områden nu tar efter metoderna i Gårdstensmodellen, säger Ulf Merlander.

Framförallt är det modellen med civila och lokalt bosatta trygghetsvärdar som nu exporteras över staden, och ersätter uniformerade ordningsvakter.

Gårdstensbostäders vd Michael Pirosanto säger i ett pressmeddelande att det finns flera saker som ligger bakom framgångarna på Gårdstensberget.

– Det är otroligt viktigt att jobba konsekvent och långsiktigt när man ska vända en stadsdel. Några av framgångsfaktorerna är att bolaget sitter mitt i stadsdelen, arbetar konsekvent med trygghetsarbete på olika sätt, skapar arbetstillfällen och skapar aktiviteter för barn, unga, föräldrar och äldre, säger Michael Pirosanto i pressmeddelandet.

När hyresgästerna hos de fyra kommunala bostadsbolagen i Göteborg fick sätta betyg på sina värdar förra året, fick Gårdstensbostäder högst värden.

Gårdstensbostäder fick ett serviceindex på 81 procent, att jämföra med 77,4 procent i snitt bland bolagen. Medan tryggheten i stort minskade bland allmännyttans hyresgäster, så ökade den i Gårdsten.

– Trygghetsindex  steg från 76,2 procent till 79,1 procent, vilket är det högsta betyget någonsin, säger Michael Pirosanto.

EDIT: I polisens nya klassificering hamnade Gårdsten i kategorin ”riskområde”, som ligger mitt emellan utsatt område och särskilt utsatt område.

LÄS MER:

Gårdsten kan tas bort från utsatta områdes-listan

Experimentet Gårdsten – framgång eller intrång?

Läs också Nedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar Ryskfödda Olga hjälper utan att tveka flyktingarna från Ukraina - "Vi har samma DNA"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.