Annons

Gavlegårdarna fortsätter säga nej till Birgittas bostadsbyte

Gävle Osmaklig kallade Hyresgästföreningens jurist Gavlegårdarnas argumentation mot ett lägenhetsbyte med tre parter inblandade när ärendet togs upp i hyresnämnden. Hyresnämndens ordförande föreslog en förlikning i ärendet men det sade Gavlegårdarnas representant nej till.
Foto: Lena Mattsson
Birgitta Jerns lägenhetsbyte har nu tagits upp i hyresnämnden. Till vänster hennes man Lars, jurist Anna Hallberg och ärendehandläggare Patric Nylén på Hyresgästföreningen.

Som Hem & Hyra tidigare berättat behöver MS-sjuka Birgitta Jern byta bostad, hon har numera alltför svårt att ta sig upp till övervåningen i hyresradhuset i Bomhus. Läs mer här.

Birgitta och hennes man Lars har efter mycket letande hittat ett radhus som skulle passa och vill att Gavlegårdarna godkänner ett trepartsbyte där radhusets ägare flyttar till en lägenhet hos privata Urbano och den nuvarande hyresgästen där flyttar till Birgittas radhus. Men Gavlegårdarna säger nej till bytet. Och vid måndagens förhandling i hyresnämnden var det kommunala bostadsbolaget inte intresserade av att diskutera en förlikning.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Gavlegårdarna, representerade av bostadskonsulent Roberth Krantz, menar att Birgitta saknar beaktansvärda skäl då det finns andra radhus hon kan köpa där några lägenhetsbyten inte skulle behövas.

Företaget menar också att om Urbanohyresgästen skulle ta över Birgittas hyresradhus innebär det en olägenhet för Gavlegårdarna då han inte har tillräcklig inkomst för att klara hyran och försörjningen av sina barn. Han saknar också referenser enligt Gavlegårdarna.

Vidare menar Gavlegårdarna efter att ha gjort Hemnetsökningar och kontaktat mäklare att Birgitta inte köpt radhuset till ”rätt” pris och att trepartsbytet spelat för stor roll i affären.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Hyresgästföreningens jurist Anna Hallberg kallade Gavlegårdarnas argumentation för osmaklig både vad gäller att beaktansvärda skäl skulle saknas och att den blivande hyresgästen skulle sakna tillräcklig inkomst.

Anna Hallberg menade istället att Birgitta Jerns skäl för att byta bostad är beaktansvärda då det aktuella radhuset är det enda som hittills passat hennes krav på framkomlighet och tillgänglighet.

Vad gäller den som skulle överta kontraktet hos Gavlegårdarna visade Hyresgästföreningens kalkyl att de ekonomiska kraven uppfylls med råge. Anna Hallberg konstaterade också att Urbanohyresgästen tidigare varit hyresgäst hos Gavlegårdarna utan kända anmärkningar. Gavlegårdarna sålde fastigheterna till Urbano för två år sedan.

Läs ocksåAlida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskareBrunt, rosa och orange är Alidas favoritfärger.

Vad gällde Gavlegårdarnas tredje motargument, köpesumman för radhuset, påpekade Hyresgästföreningens jurist att det bud Birgitta Jern lagt är 20 procent högre än det begärda.

Annons

Hyresnämnden ville alltså att Gavlegårdarna skulle gå med på en förlikning i ärendet men bostadsbolagets representant Roberth Krantz sa nej till det.

Nämnden beslutade istället att Birgitta Jern ska styrka att hon lagt det högsta budet på radhuset. Gavlegårdarna ska kontrollera sin före detta hyresgäst, som efter försäljningen 2015 nu alltså hyr av Urbano. Det ska också tas fram referenser på hyresgästen från den nuvarande hyresvärden.

Parterna ska ha gjort detta inom två veckor och då fattar hyresnämnden sitt beslut i ärendet.

Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.