HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Gävles hyror klara

Gävle Hyresmarknadskommittén har sagt sitt om hyreshöjning för Gavlegårdarnas hyresgäster. Hyrorna höjs med i genomsnitt 1 procent från 1 mars. "Nu kan vi inte renovera", menar Gavlegårdarna. "Det kan ni visst, ni har pengarna", menar Hyresgästföreningen.
Foto: Lena Mattsson
Hyrorna hos Gavlegårdarna höjs med 1 procent från 1 mars.

I ett pressmeddelande skriver Lars Lennmalm, vice vd och förhandlingschef på Gavlegårdarna, att uppgörelsen om en höjning på 1 procent ”kan innebära att Gavlegårdarna inte kan fortsätta renoveringen i den omfattningen som behövs”.

Gavlegårdarnas ursprungskrav på hyreshöjning var 2,3 procent medan Hyresgästföreningens förhandlare tyckte att 0,56 var det som behövdes för att täcka företagets kostnader.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Owe Hellberg menar att årets förhandlingar handlade mer om politik än om ekonomi:
– Vi har så klart varit villiga att ta de höjningar som krävs för att företagets kostnader täcks men vi tycker inte det är rätt att hyreshöjningar ska bekosta de avkastningskrav kommunen ställer på företaget.

Annons

Så Gavlegårdarna har inte rätt i att renoveringar nu inte blir av?
– Nej, pengarna finns ju! Om kommunen ställde andra krav så är renoveringarna inga problem. Gavlegårdarna har faktiskt fått den näst högsta höjningen i länet.

Det var alltså den partssammansatta hyresmarknadskommittén som till slut fick avgöra de nya kommunala hyrorna i Gävle. Lars Lennmalm kommenterar det i pressmeddelandet:
– Årets hyresförhandlingar har kärvat ordentligt. Det underhållsutrymme som årets avtal medger är avsevärt mycket mindre än det behov som bolagets underhållsplanering visar. Ett underhållsbehov som också Hyresgästföreningen medger finns, men som man inte vill ta ansvar för i årets hyresuppgörelse.
Owe Hellberg har en annan bild av förhandlingarna.
– Jag tycker inte det handlar om att det kärvat i förhandlingarna. Vi tyckte helt enkelt att deras krav var orimliga och därför sa vi nej.

Annons
Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket
Läs också Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Efter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.