Annons

Granne vräks efter inbrott

Linköping Linköpingsbon hade saker som stulits ur hans grannars förråd i sin lägenhet. Det kostar honom hyreskontraktet.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresnämnden har bestämt att Linköpingsbon måste flytta senast 30 juni i år.

När polisen kom till hyreshuset efter inbrott i flera källarförråd hittades stöldgodset hemma hos en av hyresgästerna i fastigheten.

Detta, tillsammans med klagomål om störningar, fick hyresvärden att vända sig till hyresnämnden för att få vräka mannen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Flertalet grannar känner stor oro efter det som hänt, säger hyresvärdens ombud, fastighetsjuristen Cecilia Wågemar från Fastighetsägarna.

När hyresnämnden tog upp ärendet vittnade en annan hyresgäst i huset om hur hon såg på medan polisen bar ut hennes tillhörigheter ur grannens lägenhet, saker som hon ännu inte har fått tillbaka. Vid tidningens pressläggning pågår utredningen fortfarande. Polisens lista över det misstänkta stöldgodset som beslagtogs omfattar 18 A4-sidor.

Annons

Mannen förnekar att han har något med inbrotten att göra och säger att han själv är bland de drabbade. Sakerna som tillhör hans grannar, bland annat slalomskidor och skridskor, har han och en bekant som tillfälligt bodde i lägenheten hittat i husets grovsoprum och tagit hand om i tron att det var skräp.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

– En del av sakerna som polisen tog med sig är mina. Det har jag kvitto på, förklarar hyresgästen.

Han anser sig vara utsatt för en förtalskomplott.

Annons

Hyresnämnden skriver i beslutet att man inte tar ställning till om hyresgästen gjort sig skyldig till brott. Däremot anser nämnden att han åsidosatt sina förpliktelser genom att ta säckvis med saker ur soprummet och att det är skäl nog för att han ska tvingas flytta.

Läs ocksåTrodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

– Vi kommer att överklaga beslutet, säger hyresgästens juridiska ombud, Ingrid Buskas på Hyresgästföreningen.

Fakta: Besittningsskydd

Som hyresgäst har du oftast besittningsskydd, vilket betyder att du har rätt att bo kvar även om värden säger upp hyresavtalet.
I vissa situationer kan dock besittningsskyddet brytas, till exempel om hyran inte betalats i tid, om hyresgästen stört sina grannar eller på annat sätt allvarligt åsidosatt sina förpliktelser.

Källa: Hyresnämnden.

Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas ”Kanonmannen” i Växjö misstänks ha sålt vapen till Foxtrotnätverket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.