HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Håller fast vid att det finns en uppgörelse ­- men det finns ingen

Växjö Som Hem & Hyra avslöjat finns det ingen giltig överenskommelse om att hyran ska höjas över 400 kronor när plastmatta och plastväggar byts mot nya i plast i ett badrum. Eller det finns det visst, hävdar både Hyresgästföreningen och Växjöbostäder.
Foto: Annika Wallsson
Här tycker både Växjöbostäder och Hyresgästföreningen att en höjning med 400 kronor för att byta plastmattor är okej. Hyresgästerna har tagit strid mot detta.

Det är hyresgästerna Pernilla Enemark och och Titti Tekin som tagit kampen. Och det är Hem & Hyra som börjat vända på dokumenten. Det visade sig att det som Hyresgästföreningen och Växjöbostäder kallar för överenskommelse i själva verket är ett diskussionsprotokoll. Inte alls vad parterna påstår. Det finns ingen giltig uppgörelse. Det finns inget som säger att hyran ska öka med vad parterna påstår. Hela ärendet är på ruta noll, för att vara krass.

Men det tycker inte Växjöbostäder och Hyresgästföreningen.

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

–  Fast vi har ändå en muntlig överenskommelse, säger Carina Herbertsson, den från Växjöbostäder som skrivit under diskussionsprotokollet.

David Broo, ansvarig förhandlare från Hyresgästföreningen, säger:

Annons

– Du ser ju i protokollet att vi är överens. Det är ett förhandlingsprotokoll.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Nej, det ser jag inte?

– Jo, så är det.

Men detta är ju inte en överenskommelse utan ett diskussionsprotokoll?

Annons
Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

–  Det är en överenskommelse.

Hem & Hyra har sökt ansvarigt hyresråd hos hyresnämnden för att reda ut hur nämnden ställer sig till ärendet i ljuset av att det inte finns någon överenskommelse. Vi har även kontrollerat med flera jurister att det protokoll som parterna kallar giltigt, inte alls är det. Carina Herbertson återkommer via epost: Detta är en överenskommelse i protokoll och det är den som hyresgästerna har överklagat. Detta är skriftligt och inte muntligt. I dagsläget avvaktar vi hyresnämndens avgörande.

Läs också Ny hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?” 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.