HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hallstahems hyror klara efter strandning

Västmanland Hallstahem och Hyresgästföreningen var oense om 2020 års hyresnivå och förhandlingarna strandade. Efter medling höjs nu hyrorna retroaktivt med 2,1 procent från den 1 januari.
Foto: Monika Steczkó
Hallstahems hyror för 2020 är klara.

Hyresförhandlingarna skulle ha varit klara i december. Men så blev det inte. Hallstahem valde att lämna förhandlingsbordet eftersom parterna stod alltför långt från varandra. Hallstahem gick ut med ett yrkande på 3,3 procent, vilket sedan justerades till 2,9 procent. Hyresgästföreningens motbud låg på 1,6 procent. Hallstahems yrkande baserades på inflation, ökade underhållskostnader, löneökningar för anställda samt övriga kostnadsökningar.

Ärendet hamnade i Hyresmarknadskommittén som lade fram ett medlingsförslag som parterna nu har antagit – det blir en hyreshöjning på 2,1 procent från den 1 januari. I kronor innebär höjningen 109 kronor mer i månaden för en lägenhet som har en månadshyra på 5200 kronor.

Läs ocksåBrev till alla Västerstadens hyresgäster: ”Betala inte”

Strandningen var en av ovanligt många bland de kommunala bostadsbolagen i region Aros-Gävle i år. I samtliga fall var det bostadsbolaget som lämnade förhandlingarna.

Hyreshöjningen kommer att börja gälla i och med aprilhyran, som aviseras i mars. Den retroaktiva hyran för januari, februari och mars kommer att debiteras med halva beloppet på aprilhyran och halva beloppet på majhyran.

Hyresöverenskommelser i Västmanland 2020

Kommun Bostadsbolag Yrkande Överenskommelse Från och med när
Västerås Mimer 3,4 procent 2,25 procent 01-feb-20
Hallstahammar Hallstahem 3,3 procent 2,1 procent 01-jan-20
Sala Salabostäder 3 procent 2,2 procent 01-jan-20
Surahammar Surahammarshus 2 procent (tvåårig överenskommelse från 2018) 01-jan-20
Kungsör Kungsörs Fastighets AB 3,42 procent 2,15 procent 01-feb-20
Arboga Arbogabostäder 3,95 procent 2,45 procent 01-jan-20
Köping Köpings Bostads AB 3,4 procent 2,1 procent 01-mar-20

Läs också Efter hyresvärdens blunder: Ghassan får kraftigt sänkt hyra Trots strandning: Västerstaden höjer hyran på eget bevåg Så höjs studenthyrorna i Östergötland Strandade förhandlingar om Västerstadens hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.