Annons

Halva Värmdöbostäder säljs

Värmdö Satsning på hyresrätter och kapital till kommunen. Det blir resultatet av en överenskommelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna om Värmdöbostäder.

Värmdö kommun söker en partner som vill köpa in sig i det kommunala bostadsbolaget. Gärna ett bolag med en svensk pensionsfond i ryggen som är beredd att ta socialt ansvar och bygga minst 500 lägenheter de närmaste fem åren. Och som är villig att betala minst 1 miljard för 49 procent av aktierna.

Två tredjedelar av försäljningssumman ska gå tillbaka till Värmdöbostäder. Där ska det användas för att bygga nya hyresrätter och köpa mark. Samma krav på ägartillskott ska ställas på den nye partnern. I så fall blir det 1,5 miljarder att bygga och renovera för. Värmdö kommun behåller ordförandeposten i bolaget, men den nye partnern tillsätter nyckelpersoner och tar över förvaltningen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I morgon hålls en presskonferens där fler detaljer kommer att redovisas.

Annons

– Just nu hänvisar vi till presskonferensen, säger Peder Westerlund (M), som inte vill kommentera uppgörelsen.

Genom att sälja en minoritetspost behåller kommunen det avgörande inflytandet över bostadsbolaget. Samtidigt behålls en stor del av resurserna inom bolaget, något som varit avgörande för Socialdemokraternas del.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

– Det här är en bred politisk uppgörelse om stora gemensamma utmaningar samtidigt som vi skapar fler hyresrätter, säger Mikael Lindström (S).

Annons

Det blir kommunfullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet om försäljning senast i juni.

Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.