Annons

Han gjorde sin egen mögelanalys

Malmö Hyresgästen Kristofer Langerbeck var säker på sin sak. Ingen i familjen mådde bra i lägenheten och han misstänkte både fukt och mögel. Men hyresvärden ville inte lyssna. Då tog Kristofer saken i egna händer.
Foto: Kristina Wahlgren
Mögeldrabbad? Hyresgästen Kristofer Langerbeck i Malmö tog egna mögelprover i sin lägenhet.

Det var efter översvämningarna hösten 2014 som det började. Det blev kanske aldrig riktigt uttorkat i källaren efter den där höstveckan när både källare och garage svämmades över runt om i Malmö. Det är i alla fall vad Kristofer Langerbeck tror. Sedan dess har både han och hans före detta sambo mått dåligt i lägenheten. Ständig snuva, utslag och huvudvärk. Till slut fick Kristofer nog. När inte hyresvärden ville göra några mögelprover i lägenheten tog han saken i egna händer och beställde egna tester via ett privat företag, som bekräftade hans misstankar.
Kristofer menar att mögelsporer de kommer från källaren via hisschaktet upp i lägenheten.

Han visar runt i sekelskiftesfyran där han har bott i fyra år. Den är fortfarande fullt möblerad och leksaker ligger framme på golvet. Men Kristofer och hans tvåårige son har flyttat hem till farmor och farfar i avvaktan på en ny lägenhet. Här kan de i alla fall inte bo kvar, menar Kristofer.
Ur köksskåpen plockar han fram olika mögelprover.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är klart att de är gjorda av en amatör men jag menar ändå att det visar något om situationen i lägenheten. Och det är frustrerande att hyresvärden inte vill lyssna, säger Kristofer.
I brist på respons har han vänt sig till Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen. Kommer det väl in en anmälan till kommunen kan hyresvärden tvingas agera. Miljöförvaltningen följer upp anmälningar med en inspektion.

Annons

– Det är möjligt att det kan komma in från källaren om man har undertryck i lägenhet. Det återstår att se. Vi gör vår egen bedömning, säger Anton Stenlund, miljöinspektör.

Hem & Hyra har försökt nå hyresvärden.

Annons
Läs ocksåJohan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat saneraHalvkroppsporträtt på Johan Jakobsson, i vinterjacka inomhus framför ett fönster.
Fakta: Fukt och mögel? Gör så här!

1. Meddela hyresvärden.
2. Om värden rycker på axlarna – kontakta kommunens miljö- och hälsokontor. Om de konstaterar mögel ska fastighetsägaren åtgärda fuktproblemen. Ofarligt svartmögel kan tvättas bort. Vid hälsofarligt mögel krävs andra åtgärder, till exempel förbättrad ventilation.
3. Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få juridisk hjälp om ärendet landar i en rättslig tvist.

Läs också Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.