Han gjorde sin egen mögelanalys
Det var efter översvämningarna hösten 2014 som det började. Det blev kanske aldrig riktigt uttorkat i källaren efter den där höstveckan när både källare och garage svämmades över runt om i Malmö. Det är i alla fall vad Kristofer Langerbeck tror. Sedan dess har både han och hans före detta sambo mått dåligt i lägenheten. Ständig snuva, utslag och huvudvärk. Till slut fick Kristofer nog. När inte hyresvärden ville göra några mögelprover i lägenheten tog han saken i egna händer och beställde egna tester via ett privat företag, som bekräftade hans misstankar.
Kristofer menar att mögelsporer de kommer från källaren via hisschaktet upp i lägenheten.
Han visar runt i sekelskiftesfyran där han har bott i fyra år. Den är fortfarande fullt möblerad och leksaker ligger framme på golvet. Men Kristofer och hans tvåårige son har flyttat hem till farmor och farfar i avvaktan på en ny lägenhet. Här kan de i alla fall inte bo kvar, menar Kristofer.
Ur köksskåpen plockar han fram olika mögelprover.
– Det är klart att de är gjorda av en amatör men jag menar ändå att det visar något om situationen i lägenheten. Och det är frustrerande att hyresvärden inte vill lyssna, säger Kristofer.
I brist på respons har han vänt sig till Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen. Kommer det väl in en anmälan till kommunen kan hyresvärden tvingas agera. Miljöförvaltningen följer upp anmälningar med en inspektion.
– Det är möjligt att det kan komma in från källaren om man har undertryck i lägenhet. Det återstår att se. Vi gör vår egen bedömning, säger Anton Stenlund, miljöinspektör.
Hem & Hyra har försökt nå hyresvärden.
1. Meddela hyresvärden.
2. Om värden rycker på axlarna – kontakta kommunens miljö- och hälsokontor. Om de konstaterar mögel ska fastighetsägaren åtgärda fuktproblemen. Ofarligt svartmögel kan tvättas bort. Vid hälsofarligt mögel krävs andra åtgärder, till exempel förbättrad ventilation.
3. Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få juridisk hjälp om ärendet landar i en rättslig tvist.