HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Haninge Bostäder överklagar miljonböter

Haninge Kammarätten gav Haninge Bostäder nio miljoner kronor i böter för att de inte gjorde en korrekt upphandling. Nu överklagar bostadsbolaget beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Konkurrensverket och senare även Kammarätten i Stockholm beslutat att bötfälla Haninge Bostäder. Skälet är att bolaget köpte ett bostadsprojekt med 90 lägenheter utan att göra en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

Men nu tar bolaget strid för att slippa nio miljoner kronor i böter. Bolagets vd, Christoph Vejde håller fast vid åsikten att bolaget inte gjort något fel.

Läs ocksåJuristen om hyresgäster som krävs på betalning för störning: "Unik prövning blir vägledande"

– Vi överklagar för att vi anser att vi har gjort allt rätt och för att vi inte tycker att Konkurrensverket och kammarätten har tagit tillräckligt stor hänsyn till våra synpunkter och argument, säger han.

I första hand vill Haninge Bostäder att Högsta förvaltningsdomstolen avslår Konkurrensverkets ansökan om upphandlingsskadeavgift.

Om Högsta förvaltningsdomstolen anser att bolaget ska betala böter vill bolaget att Högsta förvaltningsdomstolen sänker bötesbeloppet.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

I överklagan skriver Haninge Bostäders advokatbyrå Mannheimer Swartling att Kammarätten inte har beaktat de förmildrande omständigheter som Haninge Bostäder lyft fram, till exempel att bolaget har handlat i god tro efter att ha rådfrågat juridiska experter.

De skriver också att Haninge Bostäder inte medvetet har försökt kringå lagen om offentlig upphandling, LOU.

För att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva frågan krävs att de beviljar prövningstillstånd, ett besked som inte meddelats ännu.

Läs ocksåPensionären Jonnys garageavgift höjdes med 68 procent: "Jag fick en chock"
Läs också 1 700 kronor i böter – för kvarglömd tvätt Pensionärer frös – Huge straffas med böter på 100 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.