Annons

Haninge Bostäder överklagar miljonböter

Haninge Kammarätten gav Haninge Bostäder nio miljoner kronor i böter för att de inte gjorde en korrekt upphandling. Nu överklagar bostadsbolaget beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Konkurrensverket och senare även Kammarätten i Stockholm beslutat att bötfälla Haninge Bostäder. Skälet är att bolaget köpte ett bostadsprojekt med 90 lägenheter utan att göra en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

Men nu tar bolaget strid för att slippa nio miljoner kronor i böter. Bolagets vd, Christoph Vejde håller fast vid åsikten att bolaget inte gjort något fel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi överklagar för att vi anser att vi har gjort allt rätt och för att vi inte tycker att Konkurrensverket och kammarätten har tagit tillräckligt stor hänsyn till våra synpunkter och argument, säger han.

I första hand vill Haninge Bostäder att Högsta förvaltningsdomstolen avslår Konkurrensverkets ansökan om upphandlingsskadeavgift.

Annons

Om Högsta förvaltningsdomstolen anser att bolaget ska betala böter vill bolaget att Högsta förvaltningsdomstolen sänker bötesbeloppet.

Läs ocksåHär är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

I överklagan skriver Haninge Bostäders advokatbyrå Mannheimer Swartling att Kammarätten inte har beaktat de förmildrande omständigheter som Haninge Bostäder lyft fram, till exempel att bolaget har handlat i god tro efter att ha rådfrågat juridiska experter.

De skriver också att Haninge Bostäder inte medvetet har försökt kringå lagen om offentlig upphandling, LOU.

Annons

För att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva frågan krävs att de beviljar prövningstillstånd, ett besked som inte meddelats ännu.

Läs ocksåGlömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljonBrandskadade väggar inne i lägenhet.
Läs också Juristen om hyresgäster som krävs på betalning för störning: "Unik prövning blir vägledande" Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt” Pensionären Jonnys garageavgift höjdes med 68 procent: "Jag fick en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.