Annons

Stor lägenhetsbordellshärva i Stockholm: tusentals män köpte sex av 25 kvinnor

Stockholm En man i 45-års åldern misstänks ha utnyttjat cirka 25 kvinnor för prostitution i olika andrahandslägenheter och lägenhetshotell i Stockholm. Kvinnorna har sålt sex till uppskattningsvis 2 000 män för sammanlagt tre miljoner kronor.
Foto: Getty Images
Kvinnorna, varav de flesta kommer från Ukraina, har bott i och sålt sex i lägenheter som hyrts i andra hand via uthyrningssajter som Airbnb och Booking samt i hotellägenheter runt om i Stockholms län.

Just nu pågår rättegången i Stockholms tingsrätt, där en man i 45-års åldern från Moldavien står åtalad misstänkt för grovt koppleri. Han misstänkts för att ha utnyttjat cirka 25 kvinnor för prostitution under perioden 28 december 2020 till den 14 maj 2021.

Enligt åtalet har mannen rekryterat kvinnorna, betalat deras resor till Sverige samt administrerat och betalat för de sexannonser som lades ut på internet för att locka sexköpare.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Kvinnorna, varav de flesta kommer från Ukraina, har bott i lägenheter som hyrts i andra hand via uthyrningssajter som Airbnb och Booking samt i hotellägenheter. Där har de sålt sex till uppskattningsvis 2 000 män, och sammanlagt tjänat cirka tre miljoner, varav hälften gått till mannen, enligt kammaråklagare Lars Ågren vid nationella åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet.

– Det har varit lägenheter i hela länet, bland annat i Solna och Sundbyberg, men framför allt i centrala Stockholm, som till exempel Gamla stan, säger Lars Ågren.

”Finns alltid en risk att hyra ut”

Till sin hjälp har mannen haft en kvinna i Moldavien som hjälpt honom med arrangemangen med att hitta boende, en kvinna som han har en relation med, enligt Lars Ågren.

– Det finns alltid en risk när du hyr ut din lägenhet via Airbnb eller annat att den kan användas till bordell, säger han.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Peter, som kom hem till en lägenhet som stank urin och bakom en dörr låg flera trosor gömda.

Förundersökningen är omfattande, på drygt 1 000 sidor, och bakom ligger bland annat ett intensivt polisarbete.

Läs ocksåHallick hyrde ut lägenheter för prostitution – misstänks för grovt koppleri
Simon Häggström, polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel vid Norrmalmspolisen.

Simon Häggström, polisinspektör specialiserad på prostitution och människohandel vid Norrmalmspolisen, kommer att vara med som vittne vid rättegången och vill inte gå in på detaljer, men säger att lägenheterna där kvinnorna varit placerade har varit utspridda över hela Stockholm.

Annons

– Det finns egentligen ingen logik i hur kvinnorna placeras, det sker en väldig omsättning av olika lägenheter och kvinnorna flyttas omkring mellan dem.

Ökad sexhandel under pandemin

Han säger att polisen har sett en ökning av prostitution i Stockholm under pandemin.

– I början när pandemin slog till med full kraft såg vi en minskning, men efter ett tag såg vi en ökning då de länder som i vanliga fall har legaliserat bordeller stängde ner, vilket gjorde att hallickarna började titta efter nya arenor. Sverige var bland det enda land som höll öppet vilket ledde till att flera som kom hit, säger Simon Häggström.

Han efterlyser ett större ansvar från de som driver lägenhetshotellen över vad som sker i lägenheterna.

– Man kan sätta upp kamerabevakning, ha väktarrondering eller se till att man inte har entré för kreti och pleti. I en av de senaste riktade insatserna tog vi 50 män på en vecka vid ett av lägenhetshotellen som var obevakade utan reception.

Läs ocksåHans lägenhet blev en bordell: "Kan aldrig mer sova i min säng"

1999 blev det förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Det är inte olagligt att sälja sex i Sverige.

– Ingen av kvinnorna som var inblandade i det här åtalet är kvar i landet, säger kammaråklagare Lars Ågren.

Inte heller någon av personerna som hyrt ut sina lägenheter i andra hand är misstänkta för något brott.

Annons

– Inte i det här ärendet. Men är man medveten om att man hyr ut sin lägenhet för prostitution är det koppleri. Men överlag så har personer som hyr ut i andra hand lite koll på vad som kan hända. Ingen vill ha en prostitutionshärva i sin lägenhet, säger Lars Ågren.

Hallick som inriktat sig på att hyra ut

Det är sällsynt med rättsliga prövningar av hyresgästers rätt till sina kontrakt kopplat till sexhandel som avslöjats. Hem & Hyra rapporterade nyligen om en härva med bostäder och sexhandel i Sydsverige som polisen utreder just nu där en dömd hallick ska ha satt i system att hyra ut tillfälliga lägenheter i andra hand för prostitution.

Simon Häggström tipsar om att se till att man har en granne som tar på sig att ha koll på lägenheten om man ska hyra ut i andra hand, särskilt om det är via någon bokningssajt.

– Har man ett par extra ögon kommer den personen att reagara snabbt om det blir spring av olika män till lägenheten en halvtimme i taget. Meddelar de hyresgästen kan hyresgästen anmäla till polisen. Tyvärr får vi in fler tips och ärenden än vad vi mäktar med, men man ska ändå under alla omständigheter tipsa oss, säger han.

Omfattande rättegång

Rättegången i Stockholms tingsrätt för den kopplerimisstänkte mannen från Moldavien kommer att pågå i cirka åtta dagar och beräknas avslutas nästa vecka.  Dom meddelas om cirka en månad.

– Jag kommer att yrka på tre till fyra års fängelse. Jag kommer även att yrka på utvisning i tio år för mannen, säger Lars Ågren.

Läs också Kvinnorna sålde sex för 2,9 miljoner – hann knappt äta Drev bordell i lägenhet i Bromma – två män döms för koppleri Ukrainskorna hamnade i mannens våld – utnyttjade över 20 kvinnor i lägenhetsbordell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.