Annons

”Omedelbar risk för säkerhet och hälsa” – hissar med körförbud används ändå

Nyheter Flera hissar har körförbud på grund av ”omedelbar risk för säkerhet och hälsa” i Ramstedtkoncernens hus i Spånga. Hem & Hyra får höra att de ändå inte är avstängda. Vi åker dit för att kolla.
Hissar med körförbud
Foto: Ida Karlsson
"Omedelbar risk för säkerhet och hälsa" står det i inspektionsrapporter för flera av hissarna på Cervins väg i Spånga.

Hissar används trots körförbud

Hem & Hyra har i flera artiklar granskat Jonas Ramstedt, som på kort tid har köpt fastigheter för över två miljarder kronor och satt i system att hyra ut via mellanhänder. En av fastigheterna är ett gammalt äldreboende på Cervins väg i Spånga i västra Stockholm. Husen innehåller 247 lägenheter, enligt Lantmäteriet, men flera nybyggda lägenheter saknar bygglov.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad hittar Hem & Hyra ytterligare problem i husen. Dokument från en besiktningsfirma visar att tre av hissarna har körförbud.

”Omedelbar risk för säkerhet och hälsa. Får ej brukas”, står det inspektionsrapporterna från 5 december 2023. Men det känner inte hyresgästerna till när vi besöker husen nästan två månader senare, den 2 februari.

Hissar med körförbud ska vara avstängda

När hissar får körförbud är det hyresvärden som har ansvar för att stänga av och reparera dem, göra en ny besiktning och skicka in intyg som visar att de har blivit godkända. Därför ställer vi frågor om hissarna till fastighetsbolagets vd Jonas Ramstedt. Han svarar via mejl:

Annons

”Jag känner inte till att det är några problem med hissarna, men skall undersöka detta omgående.”

Några dagar senare åker vi till adressen igen.

Läs ocksåKörs hissen trots körförbud? Så kan du anmäla en farlig hiss

Det visar sig att de farliga hissarna fortfarande används. Om det anmäls riskerar hyresvärden straffavgifter från kommunen på flera hundratusen kronor.

Annons

Värden har tidigare fått betala dyrt för farliga hissar. I april 2022 beslutade kommunen att Ramstedtbolaget som äger hyreshuset på Bondegatan 77 skulle betala 96 600 kronor för att en hiss varit i bruk trots användningsförbud.

Hiss har körförbud – trapphuset låst

En av de farliga hissarna finns på Cervins väg 15. Där är dessutom trapphuset låst samtidigt som det pågår omfattande byggnadsarbeten i bottenplan. Hyresgästerna på våningarna ovanför bottenplan är hänvisade till att åka hiss. Jan Tomtin, brandinspektör vid Storstockholms brandförsvar, tycker inte att det låter bra.

– Om det finns ett trapphus i ett bostadshus så är det tänkt att det ska vara den ordinarie utrymningsvägen om en brand skulle uppstå.

Läs också Betalar för kvadratmeter som inte finns - här avslöjar vi miljardvärdens svartbyggen Boel och Iréne strider mot miljardvärdens hotelluthyrning: "Skiter i om han blir arg" Miljardvärden Ramstedt om Airbnbupplägget: "Jag litar inte på era uppgifter" Miljardvärdens pengamaskin: Här är lägenheten som kan ge en kvarts miljon på en månad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.