Annons

Miljardvärden Ramstedt om Airbnbupplägget: ”Jag litar inte på era uppgifter”

Nyheter Trots bevis hävdar hyresvärden Jonas Ramstedt att det inte finns någon omfattande hotelluthyrning i hans hyreshus. "Det handlar om ett fåtal lägenheter," skriver han till Hem & Hyra.
Hem & Hyra har granskat hyresvärden Jonas Ramstedt, som på kort tid har köpt fastigheter för över två miljarder kronor och satt i system att hyra ut lägenheter via Airbnb i stället för till förstahandshyresgäster.
Foto: Värmdö kommun/Montage
Hem & Hyra har granskat hyresvärden Jonas Ramstedt, som på kort tid har köpt fastigheter för över två miljarder kronor och satt i system att hyra ut lägenheter via Airbnb i stället för till förstahandshyresgäster.

Hem & Hyra har granskat hyresvärden Jonas Ramstedt, som på kort tid har köpt fastigheter för över två miljarder kronor och satt i system att hyra ut lägenheter via mellanhänder i stället för till förstahandshyresgäster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vi har sökt Jonas Ramstedt för en intervju men han har inte velat träffas eller svara på frågor på telefon. Hans svar kommer via mejl.

Vi har sett att lägenheter i sex av dina fastigheter i Stockholm annonseras ut på Airbnb för uthyrning några nätter i taget. Vi har också hittat kodlås och nyckelboxar motsvarande 30 procent av lägenheterna. Varför hyrs så många lägenheter ut på det sättet?

”Vissa lägenheter är uthyrda som företagsbostäder som är uthyrda till långtidshyresgäster. Ibland har vi inte hittat en hyresgäst som velat hyra en längre period och då har de hyrts ut kortare perioder via Airbnb tills vi hittat en bra långtidshyresgäst. Det handlar om ett fåtal lägenheter i respektive fastighet som hyrts ut via Airbnb.”

Läs ocksåBoel och Iréne strider mot miljardvärdens hotelluthyrning: "Skiter i om han blir arg"Svarta hotell. Boel Nilsson och Iréne Strindhed kartlägger nyckelboxar och andra tecken på hotelluthyrning av lägenheter.
Minst tre lägenheter som annonseras på Airbnb har dörrar med kodlås, visar Hem & Hyras granskning.
Minst tre lägenheter som hyrs ut några nätter i taget på Airbnb har dörrar med kodlås. Det visar bilder i annonserna.

”Att det finns nyckelboxar eller kodlås är för att många hyresgäster uppskattar detta (framförallt kodlås) då de enkelt kan släppa in till exempel en städerska eller matleverans. Min ambition är att digitalisera så mycket det går och detta är en del i det arbetet.”

”Jag litar inte på era uppgifter”

Vi har till exempel hittat minst fem aktuella Airbnb-annonser på Bondesonsgatan 8, som erbjuder bokning för några dygn. Hur kommer det sig att dygnsuthyrning förekommer trots att du har lovat kommunen att det skulle stoppas?

”Det är idag inte i närheten av samma omfattning på korttidsuthyrningen som vi meddelande kommunen att vi upphört med. Jag vet inte om fem stycken stämmer och litar inte på era uppgifter men om vi antar att det stämmer så är de fem lägenheterna inte uthyrda på korttid samtidigt varför vi håller oss inom ramen för plan- och bygglagen. Den korttidsuthyrning som idag bedrivs är inte att betrakta som hotellverksamhet.”

Läs ocksåMiljardvärdens Airbnb-upplägg: Så flyttade sexhandeln in i hyreshuset"Kunder kom och knackade på fel dörr. Det var helt förfärligt. Vi hade polisingripanden och handgemäng," säger en hyresgäst om sexhandeln i huset.
Under december 2023 och januari 2024 låg minst 24 lägenheter i Ramstedtsbolagens fastigheter ute på Airbnb, visar Hem & Hyras granskning. Lägenheterna på Bondesonsgatan 8 gick att boka samtidigt under samma dygn visar bilderna.
Under december 2023 till februari 2024 låg minst 26 lägenheter i Ramstedtbolagens fastigheter ute på Airbnb, visar Hem & Hyras granskning. Bilderna visar att lägenheterna på Bondesonsgatan 8 kan bokas samtidigt.

Vi har sett ett ärende om prostitution och polistillslag på en Airbnb-adress. Hur ser du på den otryggheten?

”Jag känner till ett sånt ärende för många år sen. Vi ser mycket allvarligt på det och har vidtagit åtgärder för att det ej skall ske igen. Dessa åtgärder har uppenbarligen fungerat då vi inte sett några liknande problem efter det första ärendet.”

I de ettårskontrakt via Hostini som vi har sett är hyran nästan dubbelt så hög som de förhandlade förstahandshyrorna. Hur ser du på det?

Annons

”Jag vill inte kommentera avtal jag har med andra bolag. Hostini är en mycket bra aktör som fokuserar på bostadsförsörjning riktad till just företag. Hyressättningen för dessa bostäder är inte densamma som på den ordinarie bostadsmarknaden.”

”Främjar tillväxten i Stockholm”

Som värd rundar du hyresförhandlingssystemet på det här sättet. Vad tänker du om det?

”När det gäller företagsbostäder så anser jag att de främjar tillväxten i Stockholm då bolag på ett snabbt och enkelt sätt kan hyra en bostad till personal som behövs i deras verksamhet.”

Varför hyr du inte ut alla lägenheter med förstahandskontrakt när det är sådan bostadsbrist i Stockholm?

”Jag tror att det är bra att ett mindre antal lägenheter fungerar som bostadsförsörjning till företag som behöver bostäder till, för företagen, viktig personal. Bristen på bostäder ökar inte genom denna typ av uthyrning. Tvärtom tror jag bristen minskar då folk verkligen bor i lägenheterna i stället för att lägenheterna nyttjas kanske några månader om året av hyresgästen.”

Myndigheter har krävt åtgärder på hissar och ventilation på Cervins väg 9 – 15 i Spånga. När är de åtgärderna klara?

”Vi jobbar med ventilationen och aggregaten fungerar som de ska men vi har problem med att hyresgäster dels fyller kanalerna med saker som stör flödena och dels bygger egna väggar i lägenheterna som påverkar flödena”.

”Jag känner inte till att det är några problem med hissarna men skall undersöka detta omgående.”

Smutsiga tvättstugor. En sopkvast och en lastvagn från Ikea är städerskans enda utrustning.
Smutsiga tvättstugor. En sopkvast och en lastvagn från Ikea är städerskans enda utrustning. En inspektionsrapport från miljöförvaltningen visar på stora brister när det gäller ventilationen i vissa lägenheter.

Hur tycker du att Protax sköter förvaltningen på Cervins väg?

Annons

”Vi är mycket nöjda med Protaxs förvaltningsarbete. Det har historiskt varit stökigt i fastigheten av skäl som varit utanför vår kontroll men nu när alla hyresgäster tecknat förstahandsavtal hoppas jag att trivseln kommer att öka markant. Både vi och Protax jobbar för det och som exempel kan jag nämna att vi från att ha städat en gång i veckan nu dagligen städar och håller ordning. Det är såklart ett omfattande arbete som kommer att ta tid men man kan se stora förbättringar redan nu”.

Svartbyggen på flera adresser

Varför har ni inte ansökt om bygglov för lägenheter som har byggts i er fastighet sedan ni tog över, exempelvis på Cervins väg 13?

”De nybyggda lägenheterna ni refererar till är inte nybyggda utan totalrenoverade lägenheter. De enda lägenheter som tillkommit har vi sökt bygglov för”.

Dokument som Ramstedtbolaget skickat in till hyresnämnden i augusti 2021 visar att 14 nya lägenheter ska byggas av hyresvärden på Cervins väg 13. I ett annat dokument står att 6 nya lägenheter ska byggas på Cervins väg 11.
Dokument som Ramstedtbolaget skickat in till hyresnämnden i augusti 2021 visar att 14 nya lägenheter ska byggas av hyresvärden på Cervins väg 13. I ett annat dokument står att 6 nya lägenheter ska byggas på Cervins väg 11. Men det finns inget bygglov för lägenheterna.

Det enda bygglov som Ramstedtbolaget har sökt gäller 27 nya lägenheter som håller på att byggas på Cervins väg 15, bottenplan.

Varför har det byggts bostäder utan bygglov på Gamla Huddingevägen 463/Turingevägen 46? Lägenheter har tillkommit på bottenvåningen där det tidigare var lokaler, bland annat för en el-firma. Historiska bilder visar att det varit lokaler från början.

”Vår uppfattning är att de åtgärder som är gjorda inte är bygglovspliktiga”.

Gamla bilder visar att bottenvåningen på Gamla Huddingevägen använts som butik. Senare fanns här även kontor.
Gamla bilder visar att bottenvåningen på Gamla Huddingevägen använts som butik. Senare fanns här även kontor.

Vi har anlitat en expert som har mätt och kunnat visa att kvadratmeterytan enligt kontrakt inte stämmer. Hyresgäster betalar för kvadratmeter som inte finns. Hur ser du på det?

”När vi förvärvar ett hus utgår vi alltid från att ytorna som står i hyresavtalen är korrekta. Om det visar sig att ytan i någon lägenhet är mindre än den angivna är det lika fel som om det visar sig att ytan är större i en annan. Jag skulle kunna anlita en expert som kan visa att en massa lägenheter är större än vad som anges i hyresavtalen”.

Läs också Efter Hem & Hyras avslöjande: Hotellifieringen kan kosta Brodderud 180 000 i sanktionsavgift Fick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrning Privatvärd kastar in handduken i bulvanmål – hyresgäst på Östermalm vann i tingsrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.