Annons

Miljardvärdens pengamaskin: Här är lägenheten som kan ge en kvarts miljon på en månad

Nyheter Miljardvärden Jonas Ramstedt har tömt de lägenheter han kan på hyresgäster. I stället annonseras många av dem ut på Airbnb. Den dyraste kan hyras ut för nästan en kvarts miljon i månaden. När Hem & Hyra bokar lägenheten dyker ett känt namn upp.
Tre av fyra lägenheter i Landiahuset ligger ute på Airbnb.
Foto: Ida Karlsson
Tre av fyra lägenheter i huset på Östermalm ligger ute på Airbnb.

Landiahuset är del fyra i Hem & Hyras serie Svarta hotell - svarta byggen

På en flott adress på Östermalm i Stockholm har miljardvärden Jonas Ramstedt sitt kontor. Tidigare ägdes huset av en känd filmregissör och hans ex-fru, men 2019 och 2020 sålde de sina hälfter till ett av Jonas Ramstedts många bolag, Fastighets AB Landiahuset, för totalt 68 miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Strax därefter blev ex-frun uppsagd från sin lägenhet i huset. Även en annan hyresgäst sades upp. I båda fallen hävdade Landiahuset att hyresgästerna inte bodde där och inte hade behov av lägenheterna. I stället skulle de gå till personer som verkligen behövde bostad:

Landiahuset ligger på Östermalm i Stockholm
Landiahuset innehåller, förutom kontor, lokaler, två tvåor och två treor enligt fastighetsregistret. I en av treorna bor en riktig hyresgäst. De andra lägenheterna ligger ute på Airbnb.

”Hyresvärden har ett berättigat intresse att förmedla lägenheten till bostadssökande som faktiskt har som avsikt att bo permanent i den” skriver Landiahuset till hyresnämnden 2021.

Hyresgästerna fick flytta, men lägenheterna kom aldrig ut på bostadsmarknaden. I stället hyrs de nu ut några nätter i taget via Airbnb.

Läs ocksåBoel och Iréne strider mot miljardvärdens hotelluthyrning: "Skiter i om han blir arg"Svarta hotell. Boel Nilsson och Iréne Strindhed kartlägger nyckelboxar och andra tecken på hotelluthyrning av lägenheter.

Tre av fyra hyrs ut på Airbnb

Hem & Hyra har i flera artiklar granskat hyresvärden Jonas Ramstedt, som på kort tid har köpt fastigheter för över två miljarder kronor och satt i system att hyra ut lägenheter via mellanhänder i stället för till förstahandshyresgäster.

En del av uthyrningen sker via Airbnb. Något som kräver tillstånd från både kommunen och polisen om omfattningen är stor. I Landiahuset på Östermalm hyrs tre av fyra lägenheter ut så. Samtidigt slår detaljplanen fast att det ska vara bostäder på adressen, inte hotellverksamhet.

1800-talshuset på Östermalm innehåller studio, butik, kontor och fyra lägenheter. De två mindre lägenheterna, tvåor på 62 kvadratmeter, har en förhandlad hyra på knappt 6 500 kronor, enligt Hyresgästföreningen. I februari annonserades de ut på Airbnb för cirka 1 700 respektive 2 200 kronor per natt. Om de alltid var bokade skulle de kunna inbringa 117 000 kronor på en månad.

Läs ocksåMiljardvärden Ramstedt om Airbnbupplägget: "Jag litar inte på era uppgifter"Hem & Hyra har granskat hyresvärden Jonas Ramstedt, som på kort tid har köpt fastigheter för över två miljarder kronor och satt i system att hyra ut lägenheter via Airbnb i stället för till förstahandshyresgäster.

Under högsäsong stiger priset till cirka 4 000 kronor per natt. Det kan ge 240 000 kronor för de båda lägenheterna på en månad.

Men det finns tredje lägenhet i huset, som är den dyraste. Vi hittar den via en bakväg på Airbnb.

Annons

Hotellgäst och spansk motorskribent

Lägenheten syns inte på adressen. Men den går att hitta via uthyraren i ett annat av Jonas Ramstedts hus. Uthyraren presenterar sig som Andreas. Han beskriver sig som en tolerant och öppensinnad person som älskar att resa.

Airbnb informerar om att ”Värden för detta boende är en privatperson och inte ett företag, vilket innebär att konsumentskyddslagar inte gäller” och intygar att hans identitet är verifierad.

Men en bildsökning på nätet visar att ”Andreas” porträttfoto dyker upp här och där i hela världen. En gång som GPS-kunden Bob S från USA, en annan som hotellgästen Boris Shu i Israel, en tredje som Viktor Georgiev, anställd på ett tyskt företag, en fjärde som spansk motorskribent vid namn Adriãn Navarro.

Privatpersonen "Anderas" porträttbild dyker upp i många olika sammanhang på nätet.
Privatpersonen ”Anderas” porträttbild dyker upp i många olika sammanhang på nätet.

Kort sagt. Fotot kan användas av vem som helst. Vem Andreas är vet vi inte.

Och det är ytterligare något som inte stämmer. När vi klickar en extra gång på porträttfotot visar det sig att privatpersonen ”Andreas” har 75 lägenheter för uthyrning på Airbnb.

Trea i Landiahuset

Bland dessa 75 lägenheter finns flera som vi känner igen från Ramstedtbolagens olika hyreshus. Och en av dem är väldigt lik de två tvåorna i Landiahuset. Liknande möblering, likadana fönster, samma utsikt mot gatan, men större.

Den beskrivs som ”Lyxig och rymlig 2BR Apt i Östermalms-Torg” och hyrs normalt ut minst sex nätter i taget. Priset kan variera mellan 2 500 och 7 700 kronor per natt beroende på säsong. Trots kostnaden är den ofta uthyrd och får i genomsnitt fyra gästomdömen per månad, de flesta översvallande positiva.

Vi vill kolla om den går att boka och hittar två lediga nätter i februari som hamnat i kläm mellan andra bokningar.

Lägenheten där Jonas Ramstedt är skriven annonseras ut på Airbnb.
Lägenheten på 99 kvadratmeter hyrs normalt ut via Airbnb minst sex nätter i taget. Priset kan variera mellan 2 500 och 7 700 kronor per natt beroende på säsong.

Den anonyme ”Andreas” begär att få länkar till våra sociala medier för att verifiera vilka vi är innan bokningen går igenom. När vi väl blivit godkända skriver mannen som hyr ut 75 lägenheter:

”Kom ihåg att detta är mitt hem och att de som bor i byggnaden är mina grannar.”

Annons

Men enligt folkbokföringen är det en helt annan person som är skriven på hotellägenheten: Jonas Ramstedt själv.

Nästan en kvarts miljon i juli

Hans lägenhet är dyrast av alla. Om trean är fullbokad kan den dra in 78 000 kronor per månad i lågsäsong. I juli kan den dra in 238 000 kronor, alltså nästan en kvarts miljon.

Det är här i Landiahuset som Ramstedts hotellifiering har gått som längst.

Vi vill ställa frågor om detta till Jonas Ramstedt, men han vill inte träffas eller bli intervjuad på telefon. I stället svarar han via mejl:

Vi har sett att en lägenhet på Sibyllegatan, med förhandlad hyra på mellan 10 000 och 11 000 kronor kan hyras ut via Airbnb för nästan 80 000 kronor per månad. Vad säger du om den skillnaden?

”Jag kan inte svara på frågan då jag inte har några detaljer kring uthyrningen eller lägenheten”.

Det gäller lägenheten där du är folkbokförd. Hur kommer det sig att du hyr ut den på Airbnb? Bor du där?

”Jag kommer inte svara på saker som gäller mig som privatperson”, skriver Jonas Ramstedt.

Läs också Miljardvärdens Airbnb-upplägg: Så flyttade sexhandeln in i hyreshuset Stockholms toppolitiker om Airbnb-utbredningen: ”Otillåtna hotell prioriterat” Körs hissen trots körförbud? Så kan du anmäla en farlig hiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.