HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kartläggning: Kommunerna som sliter med tomma lägenheter

Nyheter Antalet lediga lägenheter i landet ökar. I höstas stod nästan 9 000 hyresrätter tomma i väntan på ny hyresgäst. Skillnaden mellan stad och land är kraftig - och svårast av alla har Filipstads kommunala bostadsbolag.
Foto: Anders Paulsson
Närmare 9 000 lägenheter i Sverige står tomma i väntan på ny hyresgäst. De flesta finns på orter där befolkningen minskar.

Samtidigt som det råder bostadsbrist i nästan hela landet finns totalt 8 900 tomma lägenheter som är lediga för uthyrning direkt, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Det är en 40-procentig ökning jämfört med förra mätningen, för två år sedan.

De allra flesta tomma lägenheterna finns i kommuner med mindre än 75 000 invånare – oftast betydligt mindre än så (se tabell nedan).

Läs ocksåHär får du lägenhet direkt

Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket, säger att att en delförklaring kan vara befolkningsutvecklingen.

– Totalt sett är det väldigt få lediga lägenheter, men vi har ett tudelat land. De starkaste orterna växer samtidigt som många kommuner har en befolkningsminskning. Det senaste året har invånarantalet minskat i närmare 100 kommuner och det kan bidra till att antalet lediga lägenheter ökar.

Det är en förklaring som stämmer in på Filipstad i nordöstra Värmland. Just nu har Filipstadsbostäder 95 tomma lägenheter, enligt förvaltaren Björn Carlén. De flesta finns i Lesjöfors, en gammal bruksort med cirka 700 invånare ett par mil norr om Filipstad. En typisk utflyttningsort, som under några år fylldes på av asylsökande.

Läs ocksåTuff jakt på bostad i Västerås

– Det har funnits tomma lägenheter där tidigare, men det stora tappet kom nu i höstas när Migrationsverket drog sig ur Lesjöfors helt. Det finns inga arbetstillfällen i kommunen, så de som kan arbeta flyttar ut och ingen flyttar in. Det är en ond spiral, säger Björn Carlén.

Nu planerar Filipstadsbostäder för rivningar på flera orter. Att låta hyreshus stå tomma kostar alltför mycket.

– Visst känns det tragiskt att behöva riva när man vet vilken bostadsbrist det är i andra delar av Sverige, säger Björn Carlén.

Läs ocksåFler lediga lägenheter i Malmö

Den förra mätningen av tomma lägenheter 2017 var ett bottennapp och trots ökningen nu är det bara 0,6 procent av landets hyresrätter som är lediga. För tio år sedan fanns 25 000 lägenheter lediga för uthyrning, 1,7% av lägenhetsbeståndet.

I en del kommuner som har försökt bygga bort sin bostadsbristen har det gått trögt med uthyrningen på grund av den höga hyresnivån. Det har bland annat drabbat Vingåkershem i Södermanland.

– Vi bor i en priskänslig kommun där vi försöker bygga bostäder med god standard men med lågt pris eftersom även Vingåker har bostadsbrist. Vi kan se att det är större omflyttningsprocent i nyproduktion, bland annat äldre som blir ensamma och inte har möjlighet att bo kvar, men även yngre som tycker det blir en dyr hyra i längden. Så ja, vi ser ett problem här, skriver Charlotte Larsson, fastighetsförvaltare på Vingåkershem.

I SCB:s statistik kan man dock inte utläsa att nyare lägenheter oftare skulle vara lediga än gamla. Det kan bero på att de senaste årens nyproduktion utgör en för liten andel för att den ska märkas.

Statistiken hämtas in genom att alla kommunala bostadsbolag svarar på hur många tomma lägenheter de har den 1 september vartannat år. Dessutom tillfrågas ägarna till ett urval av 4 800 privata hyresfastigheter. På den privata sidan är urvalet inte tillräckligt stort för att få säker statistik på kommunnivå, men för de allmännyttiga bostadsbolagen ser listan ut så här:

Antal och andel lediga lägenheter i kommunala bostadsbolag

(Klicka på rubrikraden för att sortera på kommunnamn, antal eller andel.)

Källa: SCB. Siffrorna gäller 1 september 2019.

Läs också Kommunala bostadsbolag lämnar färre lägenheter till bostadskön ”Amazing” med egen öppen spis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.