HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hårdare tag mot ockerhyra

Nyheter Den som hyr ut i andra hand kan bli av med kontraktet om hyran sätts för högt. Regeringen föreslår att det ska bli brottsligt att ta ut överhyra.
Foto: Gry Ellebjerg
Kumla Bostäder har inrättat en särskild grupp för att hitta otillåten andrahandsuthyrning.

Regeringen föreslår i en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna att reglerna för andrahandsuthyrning stramas åt. Den som hyr ut en lägenhet i andra hand ska inte få ta en hyra som är högre än den egna hyran med eventuella tillägg för möbler upp till 15 procent.

Att hyra ut en lägenhet i andra hand utan tillstånd till en hyra som inte är skälig kan straffas med upp till två års fängelse enligt förslaget.

Läs ocksåBlåste folk med hyreserbjudande - åker ur sin lägenhet för gott

Den som hyr ut med överhyra kan förlora sitt kontrakt och kan bli återbetalningsskyldig två år tillbaka i tiden, mot ett år nu. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2019.

– Det är en rimlig åtgärd. Konsekvenserna kan bli hårda för vissa hyresgäster, men det krävs hårda tag för att rensa ut de som inte är ärliga på andrahandsmarknaden, säger Johan Mirtorp, jurist på Hyresgästföreningen.

Han menar att det redan i dag finns tydliga regler om att det inte är tillåtet att ta ut överhyra.

Läs ocksåGotlandshem stoppar sommaruthyrning

– Har man inte behov för en lägenhet ska man inte sitta kvar på sitt kontrakt. Om man bara gör vinst på lägenheten är det rimligt att man kan förlora den, säger Johan Mirtorp.

Lars Matton, chefsjurist vid Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, säger att många kommunala bostadsbolag har bekymmer med olovlig andrahandsuthyrning.

– Det här sänder en tydlig signal till de som satt i system att ta ut höga hyror. Detta ger också bostadsbolagen skarpare verktyg att komma åt problemen.

Läs ocksåKvinnan bodde nästan gratis – lät den inneboende betala hyran

Med de nya reglerna tar förstahandshyresgäster en större risk om de tar ut ockerhyror. Lars Matton menar att det kan leda till mer ordning och reda på andrahandshyresmarknaden.

– Då kanske det inte blir de här orimliga överhyrorna.

Fakta: Så vanligt är det med överhyra

I snitt tar hyresvärdar på andrahandsmarknaden ut 65 procent mer jämfört med snitthyran på förstahandsmarknaden, visar nationella siffror från Boverket för hyresrätter i andra hand. I Storstockholm tar uthyraren i snitt ut mer än det dubbla av grundhyran.

Läs också Flyttade till Tyskland – hyrde ut svart och tog ockerhyra Uppsala kommun får bakläxa om att neka bidrag vid svartkontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.