Annons

Här är topp tiolistan – årets mest lästa Skåneartiklar

Skåne Dyra hyresrätter maskerade som hotell, svart sot i bostäder och grannar som tvingas lyssna på opera. Det var innehållet i några av de nyheter från Skåne som engagerade flest läsare under året som gick.

1: Femdubblade hyror när Malmö stad betalar akutboende till hemlösa

Hem & Hyra kunde i en stor granskning, Bostad till varje pris, avslöja Malmö stads dolda system för hyresrätter. Det kostade skattebetalarna miljontals kronor och gick via mellanhänder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

2: Rekord: Hotell till hemlösa för 440 000 kronor per dygn

Vi kunde också berätta att Malmö stads kostnader för hotell och liknande dygnsboenden hade ökat med 200 procent på tre år. ”Systemet har kantrat”, sade Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialtjänsten.

3: Nerkylda grannar tvingades lyssna på opera hela natten

Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

I Lund frös grannarna i ett hus när en kvinna under flera års tid lät lägenhetens fönster stå vidöppna dygnet runt. Ägaren oroade sig för att huset skulle ta stryk.

4: 15 000 kronor från att bli vräkt

Från Helsingborg kom en gripande berättelse: Tisdagen den 24 september får Ingela Edman ett varningsbrev. Hon är 15 722 kronor back med hyran och måste betala omgående. Hon har varken pengar eller någon hon kan låna av. Nu ligger makten hos socialtjänsten.

Annons
Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

5: Hyresgäst vägrar ta ansvar för lägenhetsvisning

Ska hyresvärden visa lägenheten för nya hyresgäster när du flyttar ut eller måste du själv göra det? En hyresgäst i Malmö hamnade i konflikt med sin hyresvärd eftersom hon menarde att ansvaret är värdens och inte hennes.

häxsot
Sebila Vickelli har dragit handen över fönsterglaset och visar vad som fastnat.

6: Sebilas hem är täckt av svart sot

I taket, på fönstren och i kylskåpet, överallt i hyresrätten i Helsingborg återfanns ett svart klet. ”Jag lever med en konstant oro över hur det här påverkar min kropp”, sade Sebila Vickelli som kämpar för att få problemet utrett och hemmet sanerat.

7: Hyresnämnden: lekande barn stör granne för mycket

En kvinna i Malmö irriterade sig på ljud från grannbarnen.  Victoria Park fick klartecken att kasta ut sjubarnsfamiljen. “Vi kommer att överklaga till Svea hovrätt“, sade Hyresgästföreningens jurist Josephine Stensson.

8: Hyresgäst som varit död i 30 månader sägs upp

Upptäckten i Helsingborg började med ett störningsärende. När hyresvärden kontrollerade folkbokföringsadressen visade det sig att hyresgästen varit död sedan 2017.

Annons

9: De tvingas flytta när huset ombildas till bostadsrätter

Huset i Ystad skulle renoveras och ombildas till bostadsrätter. De kvarvarande skulle tvingas att  flytta. Ulla och Marie var förbannade och tänkte inte ge upp utan strid.

10: Hyresgäst vägrar släppa in hyresvärd

I över ett år klagade grannarna i Helsingborg på att det luktade illa från en lägenhet. Värden hade inte lyckats ta sig in och riskerade att åka ut.

I sammanställningen ingår artiklar från Skåne som publicerats på hemhyra.se under 2019. Så här såg motsvarande tio-i-topplista ut för 2018.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Anmäls för att ha yxhotat värdens personal – kan bli av med lägenheten Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.