HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hemligt kring samtal om hyressättningen

Nyheter De samtal om hyressättningen som regeringen initierat är i full gång. Hittills har parterna träffat regeringens förhandlare för enskilda samtal.

Kopplat till de bostadspolitiska samtalen har regeringen tillsatt professionella förhandlaren Claes Stråth för att kunna presentera förändringar i dagens hyressättningssystem som såväl Hyresgästföreningen, de kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna kan ställa sig bakom. Hittills har parterna träffat förhandlaren för enskilda samtal.

Senast den 10 maj uppdraget vara slutfört. Snabba ryck med andra ord, men så ska också ett resultat av de bostadspolitiska samtalen vara klara innan sommaren.
Parterna, det vill säga Hyresgästföreningen, de kommunala bostadsbolagens paraplyorganisation Sabo samt Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, har träffat Claes Stråth för enskilda samtal.

Läs ocksåJennifer vill se öppnade föreningslokaler: ”Restriktionerna hävs ju överallt”

– Vi har träffat Claes Stråth ett antal tillfällen. Vår utgångspunkt är att hyressättningssystemet i grunden fungerar bra. Sedan är det viktigt att alla parter är med och tar ansvar för hyressättningen på det lokala planet, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

I Sabos delegation är Pelle Björklund, vd för kommunala Svenska bostäder i Stockholm, en av deltagarna. Han sitter även med i den grupp som tillsammans med Hyresgästföreningen försöker att komma överens om en modell för systematisk hyressättning. Tidigare var även Fastighetsägarna med, men de har valt att hoppa av. Det vill säga att hyrorna i större utsträckning ska spegla hyresgästernas värderingar, där läget troligen kommer få större betydelse, än i dag. Även Sabos delegation har träffat Claes Stråth för enskilda samtal.

– Sabos vd Kurt Eliasson bedömde att det var viktigt att ha kunskapen och perspektivet om vad som händer på bostadsmarknaden i Stockholm. Jag är hoppfull om att vi ska nå en samsyn. Det ska man alltid vara när man går in i förhandlingar, säger Pelle Björklund.

Läs ocksåHyresgäster varnar för misstänkt blufföretag: "Har ringt polisen"

Mest hemlighetsfull är Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna. Hans kortfattande kommentar är ”de samtal vi får med Stråth, dem för vi med Stråth”.

– Jag blir så trött på alla som kommenterar interna möten till höger och vänster, hit och dit, det leder ingenstans. Jag är tydlig på att de samtal vi för med Stråth dem för vi med Stråth.

Jaha, då jag avsluta med att önska trevlig helg i alla fall.
– Detsamma till dig. Tack för att du ringde.

Läs ocksåHyresgäster lämnade över närmare 800 namn mot miljonutdelning
Läs också Cirkus satte färg på miljonprogramsområdet - nu får renoveringen pris Hyresgästföreningen köpte miljonvilla till drabbad medlem – såldes med förlust

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.