Annons

Hiss och diss till förslaget om byggbolag

Dalarna Hyresgästföreningen säger "nja", Socialdemokraterna säger "nja" och Moderaterna "nej!" om Vänsterpartiets förslag om ett kommunalt byggföretag i Örebro.
Vänsterpartiet vill starta ett kommunalt byggbolag.

Hem & Hyra kunde i går berätta att Vänsterpartiet vill att Örebro kommun startar ett eget byggbolag.

Partiet menar att den låga byggtakten beror på en avsaknad av konkurrens i byggbranschen. Vilket  även leder till dyra byggkostnader och höga hyror.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresgästföreningen region Mitt håller med Vänsterpartiet om själva problembeskrivningen. Men tror inte att ett kommunalt byggbolag är lösningen.

– Initiativet och tanken bakom ställer vi upp på, för de adresserar rätt problem. Men jag tror inte att ett eget bolag är lösningen, säger Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Mitt där Örebro, Dalarnas, Värmlands och Södermanlands län ingår.

Han hänvisar i stället till region Dalarna där man föreslagit att de kommunala bostadsbolagen ska gå ihop i ett sammarbete för att kunna göra bättre upphandlingar som ett bättre alternativ.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Frågan är om Vänsterpartiet i förslaget tagit ställning till de olika problem kommunen ändå måste ta sig förbi. För även om kommunen har ett eget byggbolag så gäller lagen om offentlig upphandling och ska vara konkurrensutsatt. Och vad blir kostnaden då – om man inte kan garantera att bolaget får jobb? 

Socialdemokraterna och Björn Sundin som är kommunalråd i programnämnd samhällsbyggnad, tycker tvärt emot Hyresgästföreningen – att problembeskrivningen inte alls gäller i Örebro. Men är ändå försiktigt positiv till förslaget:

Annons

– Jag utesluter inte att det är en fråga som ska prövas framöver. Men just nu har vi ingen brist på företag som vill bygga och bygga relativt prisvärt. Jag skulle snarare säga att det är mängden byggprojekt i Örebro som gör det svårt att hitta kompetent personal. Jag är inte säker på att vi skulle lösa det genom ett eget byggbolag. Men som sagt: jag utesluter inte idén.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Utesluter idén, gör däremot Moderaterna i Örebro:

– Vi säger nej. Det där är vi emot. Det ingår inte i kommunens kompetens. Vi ska inte agera på en marknad där det redan finns företag. Det kommer inte i förlängningen gynna vare sig skattebetalarna eller hyresgästerna, säger Anders Åhrlin som är Moderaternas oppositionsråd i Örebro kommun.

Varför inte?

– Kommunen kan inte och ska inte sköta bolag på det sättet. Man ska ha en konkurrensutsättning med fokus på pris och kvalité.

Vad är det du ser för faror?

Annons

– Att det kan bli dyrare att bygga och att vi slår undan innovation från byggföretagen. Byggföretagen som konkurrerar med varandra gör ju det utifrån perspektivet att det hittar bra lösningar och förbättrar sin produkt. Det incitamentet försvinner om det offentliga tar över.

Vänstern säger att de vill öka konkurrensen genom att bilda bolaget. Hur ser du på det?

– Jag delar inte den uppfattningen. Jag tror att det kommer att slå tillbaka mot hyresgästerna i förlängningen. Det ser bra ut till en början, men det är inte det. Det är ingen sund konkurrens.

 

Läs också Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.