Annons

För hög hyra i Airbnb-rum

Göteborg Det är inte okej att ta ut en oskäligt hög hyra även om uthyrningen sker via Airbnb och hyresgästen först är med på beloppet. Nu tvingas ett par i Göteborg betala tillbaka 8 500 kronor.
Airbnb:s logga och hand med pengar i lägenhet.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Paret bor i en fyrarummare i centrala Göteborg och har i flera år hyrt ut ett gästrum via Airbnb. Förutom rummet på 7,5 kvadratmeter ingår tillgång till kök, badrum och tvättstuga, möbler, sängkläder och städning i hyran som vanligtvis ligger på 385 kronor natten.

Tidigare i år hyrde en person gästrummet i knappt tre månader till en kostnad på närmare 22 000 kronor. Efter att hyrestiden gått ut vände sig den tillfällige gästen till hyresnämnden. Hen ansåg att beloppet var oskäligt högt och begärde en återbetalning på totalt 8 529 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Paret som hyrt ut en del av sin lägenhet tycker inte att de tagit ut någon överhyra och vill inte gå med på någon återbetalning. De hade de redan gått ned i pris, till 245 kronor per natt, eftersom uthyrningen gällde en längre period än normalt – totalt 86 nätter.

De anser inte heller att uthyrning via Airbnb ska jämföras med den reguljära hyresmarknaden. Enligt uthyrarna utgår prissättningen på Airbnb inte från lägenhetens totalhyra, utan är marknadsrelaterad – det som är relevant är rummets storlek, hemmets standard och hur attraktivt läget är.

Annons

Det finns ingen övre gräns för hyran, på Airbnb råder fri konkurrens, skriver paret också i sitt yttrande till hyresnämnden.

Läs ocksåAirbnb-domen: Turister får betala mer än jobbresenärer

Men nämnden ger paret bakläxa. Enligt hyreslagen får man inte ta ut en högre hyra än det så kallade bruksvärdet. Det spelar ingen roll att parterna avtalat om en högre hyra, hyreslagens regler är tvingande till hyresgästens förmån.

Paret betalar 6 750 kronor per månad i hyra för fyrarummaren. Enligt nämnden motsvarar det bruksvärdet för hela lägenheten. Eftersom Airbnb-gästen betalat mer än så för rummet är det glasklart att hen betalat mer än bruksvärdeshyran. Därför måste uthyrarna betala tillbaka hyran som gästen krävt, och dessutom ränta på pengarna.

LÄS OCKSÅ:
Göteborgare mister kontraktet efter Airbnb-uthyrning
Göteborgare hyrde ut via airbnb – sägs upp
Mer än varannan ung vuxen vill finansiera boendet med Airbnb
En av tvåhundra bostäder hyrs ut via airbnb
Riskfritt att hyra ut ett rum via airbnb

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

 

 

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.