HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Högsta domstolen prövar radondom

Uppsala I höstas slog hovrätten fast att Uppsalahem inte behöver ersätta en radondrabbad hyresgäst. Hyresgästföreningen överklagade till Högsta domstolen, som kommer att pröva målet.

I tolv och ett halvt års tid bodde hyresgästen i en lägenhet på Kvarngärdet i Uppsala med konstaterat höga radonhalter. Men är det ett tillräckligt skäl för att få sänkt hyra? Det är den frågan som Högsta domstolen nu ska pröva.

Hyresgästföreningen krävde att Uppsalahem ersätter hyresgästen med 98 000 kronor och drev ärendet till tingsrätten, som ställde sig på hyresgästens sida och gav honom rätt till ersättning för den tidsperiod han levt med de höga radonhalterna.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Men i höstas rev Svea hovrätt upp domen och slog fast att det inte räcker med höga radonhalter för att få rätt till sänkt hyra, utan man måste också kunna bevisa hur radonet har påverkat hyresgästens möjlighet att använda lägenheten. 

En ledamot i hovrätten var skiljaktig och ansåg att den höga radonhalten i sig skulle ge rätt till nedsatt hyra.

En dom i Högsta domstolen blir principiellt intressant, eftersom den blir vägledande för hur liknande mål döms i fortsättningen.

Läs ocksåSå kan domen om Östermalmslägenheten förändra hyresmarknaden: "Oerhört skönt!""Risken för fastighetsägarna är betydligt större än hittills", säger advokat Sebastian Ländin om domen i fallet med lägenheten på Östermalm.

Hyresgästföreningen har även stämt Uppsalahem på drygt 100 000 kronor för att en hyresgäst i samma fastighet på Kvarngärdet levt med höga radonhalter under åtta års tid. Tingsrätten avvaktar med att ta upp målet till prövning tills det har avgjorts i högre instans.

Läs även

Radondom överklagas till högsta instans

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Radondom kan överklagas till högsta instans

Hyresgäst får tillbaka nära 100 000 kronor

Uppsalahem överklagar radondom

Radon ger inte automatiskt rätt till lägre hyra

Läs också Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.