Annons

Höjd hyra för Göteborgs studenter

Göteborg ​Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS, höjer hyran med 2,13 procent från årsskiftet.  Höjningen gäller både SGS egna lägenheter och drygt 500 lägenheter som stiftelsen blockförhyr av andra fastighetsägare. 
Höjningen med 2,13 procent berör 5 611 studentlägenheter runt om i Göteborg plus de drygt 500 lägenheter som stiftelsen blockförhyr på Dr Linds gata, Ekbacka, Brahegatan, Kustgatan, Sten Sturegatan och Gårda Fabriker.
 
 
I två av SGS områden, Lindholmsallén och Ceres, blir höjningen ännu högre nämligen 2,63 procent. 
 
 
Däremot är nästa års hyra inte klar för de ytterligare cirka 1 000 bostäder som stiftelsen hyr in av andra fastighetsägare. Detta eftersom hyrorna i de fastigheterna ännu inte är färdigförhandlade och det är de kommande uppgörelserna SGS baserar sina hyreskrav på.
 
 
Skälen till hyreshöjningen är enligt stiftelsen avvecklingen av de statliga räntebidragen, stora underhållskostnader, höjda förbrukningsavgifter för bland energi samt högre räntor.  Bara avskaffandet av räntebidragen innebär att stiftelsen tappar elva miljoner kronor årligen.
 
 
– Vi är väl medvetna om att hyrorna är en tung post i studenternas ekonomi, men eftersom SGS inte gör några stora vinster eller har ett stort kapital att ta av så är vi tvungna att höja hyrorna i samma takt som kostnaderna ökar, skriver SGS i en kommentar på sin webbplats.
 
 
SGS ursprungliga krav var 3,9 procent. Hyresgästföreningen däremot ansåg att SGS även nästa år skulle kunna hålla hyran oförändrad och hänvisade till att stiftelsen har en stabil ekonomi, inga outhyrda lägenheter och har kunnat dra nytta av det låga ränteläget under en längre tid.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024 Så blir din hyra i Kalmar län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.