HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hon fick flyttnota på 45 000

Botkyrka Tusentals hyresgäster sköter underhållet själva i utbyte mot lägre hyra. Men Nina Ahlqvist Nilsson i Vårby fick en chock när hon skulle flytta.

 – Med facit i hand skulle jag inte valt att sköta underhållet själv. Det lät så bra men slutade med att jag och min man nästan inte kunde flytta, säger Nina Ahlqvist Nilsson. 

Det var 1997 som hyran för hennes fyra sänktes med cirka 150 kronor i månaden mot att hon tog över underhållsansvaret. De som ville att värden skulle sköta underhållet fick en höjning med några hundra kronor i månaden.
Hon har hela tiden varit medveten om att hon måste göra i ordning lägenheten när hon flyttar. Men hon förstod inte vad det skulle kosta och trodde att det var okej att göra jobbet själv.
– Jag och min man tapetserade och målade men de på Graflunds tyckte inte det var fackmannamässigt gjort och krävde att det gjordes om. När parkettgolvet sedan var tvunget att bytas blev det riktigt dyrt, säger hon.

Läs ocksåUpprustning kan strida mot avtal om valfritt underhåll

Notan för att göra i ordning lägenheten slutade på 45 000 kronor men hon lyckades pruta ned den till 35 000.
–Vi räddades av att vi fick låna pengar av svärmor, säger hon.

Anitha Wretling, informationschef på Graflunds, menar att problemet med valfritt lägenhetsunderhåll, VLU, var att många hyresgäster gärna betalade en lägre hyra men inte underhöll lägenheterna så bra. Hon menar att många inte förstår vad VLU är förrän de flyttar och kanske får en räkning.
– Det var efter önskemål från Hyresgästföreningen som vi införde det och tanken att hyresgästerna skulle få lägre hyra mot att de tog ansvar för underhållet var god, men det fungerade inte i praktiken, säger hon.

Problemen med VLU gjorde att satsningen skrotades. När nya kontrakt tecknas ingår underhåll i hyran. Men fortfarande sitter hälften av Graflunds boende i Vårby kvar med sina VLU-kontrakt tills den dagen de flyttar.
Anitha Wretlings råd är att göra en underhållsplan och renovera ett rum i taget för att inte hamna i en jobbig situation vid flytt.
–Det händer att det slutar hos kronofogden eller med en amorteringsplan för hyresgästen. Lägenheten ska vara i bra skick när den lämnas om hyresgästen ska slippa betala, säger hon.

Läs ocksåHyrorna klara för 1 000 lägenheter hos privatvärd
Fakta: Det gäller för VLU

Valfritt lägenhetsunderhåll, VLU innebär att du får en lägre hyra mot att målning, tapetsering och golvunderhåll inte ingår i hyran.  Hyresgästen kan själv stå för underhåll om det är fackmannamässigt utfört. Är underhållet eftersatt vid flytt kan du bli ersättningsskyldig.Flera bostadsbolag har VLU, kolla i ditt hyreskontrakt vad som gäller för dig.

Läs också Rosie drabbades av grannens vattenskada Uppgifter: Fastighetsköp i Hammarkullen blir inte av Sabah skördar närodlat i miljonprogrammet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.