Annons

Hotell blir bostäder i Ödeshög

Ödeshög Satsningen blir för dyr. Därför lägger Ödeshögsbostäder planerna på att bygga till en våning på Storgatan 5 och 7 på is. Nu planerar bolaget i stället för andra satsningar.
Foto: Jenny Knutsson
Gunnel Lago på Ödeshögsbostäder berättar att det inte krävs någon omfattande ombyggnation när det centralt belägna hotellet, i bakgrunden, ska bli lägenheter.

De två trevåningshusen på Storgatan behöver stamrenoveras. Samtidigt vill Ödeshögsbostäder utöka sitt lägenhetsbestånd då efterfrågan är större än tillgången. Att bygga på ett våningsplan på respektive hus i samband med renoveringen bedömdes som ett kostnadseffektivt sätt att skapa tolv nya lägenheter.

”Vi håller på och tittar på det tekniska just nu”, sade vd Peter Kenell till Hem & Hyra för ett år sedan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var då. I dag har planerna lagts på is.

– Ja, eller snarare i frysboxen, säger Peter Kenell.

När Ödeshögsbostäder begärde in anbud på arbetet var det bara ett enda företag som anmälde sitt intresse och kostnaden visade sig bli betydligt högre än det kommunala bostadsbolaget räknat med. Peter Kenell menar att högkonjunkturen i byggbranschen ligger bakom.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Vi får se om det kan bli av senare. Men vi måste i alla fall göra något åt de här husen, säger han.

I stället väljer Ödeshögsbostäder att satsa på andra projekt. Närmast i tiden ligger ombyggnation av ett hotell i centrum till sju nya lägenheter.

Ombyggnationen beräknas dra i gång efter årsskiftet. Ödeshögsbostäder äger fastigheten som redan i dag även rymmer ett antal hyreslägenheter och hotellets hyreskontrakt är uppsagt.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Ödeshögsbostäder hade tidigare kontor i huset. Det har även använts som lägenheter längre tillbaka i tiden.

Annons

– Därför behövs det inte så stora ingrepp och ombyggnationen kostar inte så mycket, säger Gunnel Lago, näringslivs- och webbutvecklare på bolaget.

Hon konstaterar att läget på bostadsmarknaden i Ödeshög har förändrats mycket på kort tid. För bara några år sedan hade det kommunala bostadsbolaget svårt att hyra ut alla sina lägenheter.

– I dag är allt uthyrt och vi har 100 personer som står i kö, berättar hon.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.