Annons

Hotell blir bostäder i Ödeshög

Ödeshög Satsningen blir för dyr. Därför lägger Ödeshögsbostäder planerna på att bygga till en våning på Storgatan 5 och 7 på is. Nu planerar bolaget i stället för andra satsningar.
Foto: Jenny Knutsson
Gunnel Lago på Ödeshögsbostäder berättar att det inte krävs någon omfattande ombyggnation när det centralt belägna hotellet, i bakgrunden, ska bli lägenheter.

De två trevåningshusen på Storgatan behöver stamrenoveras. Samtidigt vill Ödeshögsbostäder utöka sitt lägenhetsbestånd då efterfrågan är större än tillgången. Att bygga på ett våningsplan på respektive hus i samband med renoveringen bedömdes som ett kostnadseffektivt sätt att skapa tolv nya lägenheter.

”Vi håller på och tittar på det tekniska just nu”, sade vd Peter Kenell till Hem & Hyra för ett år sedan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det var då. I dag har planerna lagts på is.

– Ja, eller snarare i frysboxen, säger Peter Kenell.

När Ödeshögsbostäder begärde in anbud på arbetet var det bara ett enda företag som anmälde sitt intresse och kostnaden visade sig bli betydligt högre än det kommunala bostadsbolaget räknat med. Peter Kenell menar att högkonjunkturen i byggbranschen ligger bakom.

Annons
Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

– Vi får se om det kan bli av senare. Men vi måste i alla fall göra något åt de här husen, säger han.

I stället väljer Ödeshögsbostäder att satsa på andra projekt. Närmast i tiden ligger ombyggnation av ett hotell i centrum till sju nya lägenheter.

Ombyggnationen beräknas dra i gång efter årsskiftet. Ödeshögsbostäder äger fastigheten som redan i dag även rymmer ett antal hyreslägenheter och hotellets hyreskontrakt är uppsagt.

Läs ocksåCentralt boende mitt i smeten – om pippin själv får väljaEn fiskmås har lagt bo mitt i en trafikerad korsning. Bussar åker förbi och en andra bild visar äggen den ruvar på.

Ödeshögsbostäder hade tidigare kontor i huset. Det har även använts som lägenheter längre tillbaka i tiden.

Annons

– Därför behövs det inte så stora ingrepp och ombyggnationen kostar inte så mycket, säger Gunnel Lago, näringslivs- och webbutvecklare på bolaget.

Hon konstaterar att läget på bostadsmarknaden i Ödeshög har förändrats mycket på kort tid. För bara några år sedan hade det kommunala bostadsbolaget svårt att hyra ut alla sina lägenheter.

– I dag är allt uthyrt och vi har 100 personer som står i kö, berättar hon.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.