Annons

Spottande hyresgäst blir av med lägenheten

Jönköping Han kallade hyresvärdens personal för idioter och spottade efter dem. När värden ville vräka mannen krävde han en kvarts miljon kronor i kompensation. Nu har han tvingats flytta - utan att få några pengar.
Hyreslagen, bok som ligger på ett bord
Foto: Jenny Knutsson
Hovrätten har slagit fast att mannen måste flytta.

Mannen har bott i lägenheten i Jönköping i sex år. I våras kom hyresnämnden fram till att hans beteende gentemot grannar och anställda hos hyresvärden Vätterhem var så allvarligt att det var skäl nog för att han skulle vräkas. Detta efter att flera anställda berättat detaljerat om en rad olika händelser, då mannen uppträtt otrevligt och hotfullt. En av de anställda vittnade om att hon kände sig rädd på jobbet och att hon har övervägt att säga upp sig för att slippa behöva ha med mannen att göra.

Men hyresgästen höll inte med. Han menade att värdens påståenden är falska och att Vätterhems personal utsatt honom för fysiskt och psykiskt lidande. I sitt överklagande till hovrätten begärde mannen att få bo kvar i sin lägenhet. Han krävde också att hyresvärden skulle tvingas betala cirka 250 000 kronor i ersättning till honom.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu står det klart att han både tvingas flytta och blir utan pengar. I det kortfattade beslutet konstaterar hovrätten att hyresgästen ”upprepade gånger betett sig klandervärt mot hyresvärdens anställda” och räknar upp några av händelserna som bedöms som särskilt allvarliga. Det gäller bland annat en gång då värden ordnat med firande i bostadsområdet och bjöd de boende på tårta. Mannen ska då ha kommit fram och spottat mot personalen. Vid ett annat tillfälle som hovrätten hänvisar till ska mannen ha gjort hotfulla gester mot en av de anställda.

Annons

Hovrätten konstaterar också att man inte har laglig möjlighet att ta ställning till mannens krav på ekonomisk ersättning och avvisar därför begäran.

Beslutet kan inte överklagas och Vätterhems vd Raymond Paska är nöjd med att det långdragna ärendet till sist är avgjort.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

— Det är på sätt och vis jättetråkigt att det slutar så här. Det är alltid ett misslyckande när en hyresgäst får avhysas men vi måste även tänka på vår personal. Nu har det här ärendet varit tre gånger i hyresnämnden och två gånger i hovrätten så det har kostat samhället ganska mycket resurser, säger han.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.