Annons

Spottande hyresgäst blir av med lägenheten

Jönköping Han kallade hyresvärdens personal för idioter och spottade efter dem. När värden ville vräka mannen krävde han en kvarts miljon kronor i kompensation. Nu har han tvingats flytta - utan att få några pengar.
Hyreslagen, bok som ligger på ett bord
Foto: Jenny Knutsson
Hovrätten har slagit fast att mannen måste flytta.

Mannen har bott i lägenheten i Jönköping i sex år. I våras kom hyresnämnden fram till att hans beteende gentemot grannar och anställda hos hyresvärden Vätterhem var så allvarligt att det var skäl nog för att han skulle vräkas. Detta efter att flera anställda berättat detaljerat om en rad olika händelser, då mannen uppträtt otrevligt och hotfullt. En av de anställda vittnade om att hon kände sig rädd på jobbet och att hon har övervägt att säga upp sig för att slippa behöva ha med mannen att göra.

Men hyresgästen höll inte med. Han menade att värdens påståenden är falska och att Vätterhems personal utsatt honom för fysiskt och psykiskt lidande. I sitt överklagande till hovrätten begärde mannen att få bo kvar i sin lägenhet. Han krävde också att hyresvärden skulle tvingas betala cirka 250 000 kronor i ersättning till honom.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu står det klart att han både tvingas flytta och blir utan pengar. I det kortfattade beslutet konstaterar hovrätten att hyresgästen ”upprepade gånger betett sig klandervärt mot hyresvärdens anställda” och räknar upp några av händelserna som bedöms som särskilt allvarliga. Det gäller bland annat en gång då värden ordnat med firande i bostadsområdet och bjöd de boende på tårta. Mannen ska då ha kommit fram och spottat mot personalen. Vid ett annat tillfälle som hovrätten hänvisar till ska mannen ha gjort hotfulla gester mot en av de anställda.

Annons

Hovrätten konstaterar också att man inte har laglig möjlighet att ta ställning till mannens krav på ekonomisk ersättning och avvisar därför begäran.

Beslutet kan inte överklagas och Vätterhems vd Raymond Paska är nöjd med att det långdragna ärendet till sist är avgjort.

Annons
Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

— Det är på sätt och vis jättetråkigt att det slutar så här. Det är alltid ett misslyckande när en hyresgäst får avhysas men vi måste även tänka på vår personal. Nu har det här ärendet varit tre gånger i hyresnämnden och två gånger i hovrätten så det har kostat samhället ganska mycket resurser, säger han.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.